Bomiljø-entusiast

Ildsjel og driftstekniker Geir Mosand elsker å legge til rette slik at beboerne i Brundalen borettslag trives.

Brundalen Borettslag er ett av byens største, og er et lite samfunn i seg selv. En av dem som sørger for at alt fungerer, er driftstekniker Svein Mosand. Han elsker jobben sin og strekker seg langt for å yte service til beboerne.

Av Anne Guri Solem
– Her har vi frihet under ansvar, og tar tak i de tingene som vi selv ser, eller som beboerne påpeker til oss. I tillegg til de vanlige oppgavene som snømåking og plenklipping, har vi derfor noen tjenester som ikke er så vanlig, forklarer han. Ett eksempel er borettslagets egen miljøstasjon.

Borettslagets egen miljøstasjon er et populært tiltak. Hit kan beboerne komme med ulike typer avfall, slik at det kan resirkuleres og tas vare på.

Egen miljøstasjon
– I stedet for at kasserte og avlagte ting blir stående i kjellere og boder, kan beboerne komme hit og levere metallavfall, elektrisk avfall, papp og miljøavfall, for å nevne noe. Vi på driftssentralen låner ut hengere om noen trenger det. Ja, skulle det være noen som ikke har bil, så kommer vi og hjelper til, smiler han. Egne stasjoner for hage­avfall og kompost har de også, men restavfall lagres ikke her.
Med 552 leiligheter fordelt på 54 bygg blir det en del flyttinger og oppussinger, samt utskiftinger av utstyr i løpet av et år.
– Beboerne setter stor pris på miljøstasjonen, og vi håper å kunne fortsette å tilby tjenesten. Det planlegges en vei gjennom tomta akkurat her, men vi er lovet et annet område hvor vi kan ha miljøstasjon, forklarer han engasjert.

Gratis sykler
– På et beboermøte forleden kom det fram et ønske om en bytte­stasjon – et sted der det går an å sette fra seg ting som noen andre kanskje kan ha glede av. Det håper jeg vi skal få til, smiler han. Når det gjelder sykler er de allerede i gang.
– Vi har ikke hjerte til å kaste brukbare sykler som kommer hit. Så om noen trenger sykler, så er det bare å komme innom, inviterer Mosand gjestfritt.

Nye fasader
Akkurat nå foregår det en stor renovering av byggene i borettslaget, som ble bygget i perioden 1969 til 1972. Oppgraderingen innebærer nye vinduer og ekstra isolasjon av veggene. Inngangspartiene får større overbygd areal med en liten benk. De typiske tegl-fasadene blir supplert av lyse plater, som gir byggene et lysere og mer moderne preg.
– Vi i driftsavdelingen er med på byggemøtene og hjelper til å legge til rette for at arbeidene skal gå så greit som mulig, forklarer Mosand.
– Før fasadene renoveres legges det ny drenering rundt husene. Noen av beboerne har selv bekostet blomster og planter utenfor veggene. Disse har vi i samråd med en gartner tatt vare på, slik at de kan settes på plass etterpå. Vi forsøker også å bevare de store trærne – de er viktige for trivselen, understreker han.

Inngangspartiene er gjort dobbelt så store, og har fått plass til en liten benk under tak.

– Trenger du sykkel, er det bare å ta kontakt. Vi har mange sykler som trenger nye hjem, sier Geir Mosand.

Renoveringen vil foregår fram til 2020, og de første har allerede meldt om at det er slutt på trekk fra vinduene, og at strømregninga er blitt lavere enn før. – Vi må jo ta vare på byggene og sørge for at det fortsatt er flott å bo her, og da må det av og til gjøres slike løft. For noen år siden ble balkongene utvidet, og nå er det fasadenes tur. Det har også kommet ønsker om å lage parsellhager og få flere bærbusker, så her er det alltid nok å gjøre, smiler Mosand.

Blomsterkasser
I mellomsesongene, når det verken skal klippes plener eller måkes snø, finner driftsavdelinga andre oppgaver, som å lage blomsterkasser. – Her har beboerne selv kjøpt inn planter, men kassene har mine kolleger Jan Egil Myklebust og Lena Dahl laget, forklarer han videre.
Mosand trives med å være ute og treffe folk. Og de setter pris på han tilbake. For tre år siden fikk han den høythengende «Årets Ildsjel»-prisen i sterk konkurranse med andre Tobb- entusiaster.
– Det var utrolig hyggelig at det vi holder på med legges merke til, for ofte kommer kommentarene først når noe ikke fungerer, sier Svein Mosand. Og at han er en ildsjel med hjerte for Brundalen, er det ingen tvil om!

«Hjemmelagede» blomsterkasser pynter opp.