Hagesentrene har våknet til liv

Endelig vår, sommeren banker på og tid for hagearbeid

Mange har erfart at det har vært en hard vinter, og hagen har fått ublid medfart. – Lang tid med barfrost i vinter er en utfordring for mange vekster, og resulterer i både ekstra arbeid og behov for å skifte ut det som er ødelagt, sier gartner Ola Høeg hos Nypan Hagesenter.

I mai må mye av grunnarbeidet i hagen gjøres ferdig. -Mange er allerede godt i gang med hagen sin, og det merkes på aktiviteten her på hagesenteret med en gang det blir litt varmere i været, forteller Høeg. Det kribler litt i fingrene etter å komme i gang. Gjødsling og kalking er det viktig å gjøre med en gang det begynner å våkne litt til liv.

Høeg forteller Nypan Hagesenter har valgt å satse på sesongåpent, fra april til ut høsten. Vi har for det meste ferdigvokste planter. –Vi driver ikke frem noe selv. Han kan forsikre at de leverandørene de har, er av høy kvalitet og det meste er norske produsenter, både fra vest- og østlandet.  I tillegg driver Høeg som anleggsgartner på helårsbasis. Han har mer enn tjue års erfaring som gartner bak seg.

Mange plener er mer gul enn grønn ennå. Han viser frem sin egen plen, men er fortsatt optimist. Det er viktig å gjødsle nå når det så smått begynner å spire. – Jeg anbefaler at man gjødsler lite og ofte, sier han. Det gir det beste resultatet.

Høeg viser oss tre ulike kunstgress-matter som nå benyttes mer og mer i private hager også. Her kan man velge i ulik lengde på gresset, alt etter hva man skal bruke området til. -Dette er slitesterkt og vedlikeholdsfritt, og kan for eksempel benyttes på områder som er ekstra utsatt for slitasje. Det passer perfekt å bruke på hytta på fjellet hvis man vil ha litt grøntområde der.

Høeg forteller at de merker at flere flytter i leiligheter, og gjerne vil ha en balkonghage. –Vi har mange spørsmål om hva som passer, og om vi kan lage smarte løsninger, sier han. Blant annet bygger vi store balkong-kasser som vi setter hjul på. Så kan de flyttes etter behov, og man får utnyttet balkongen bedre.

Vi tar en runde på hagesenteret, og Høeg kommer mange ideer og gode forslag. -Rabarbra har blitt en populær grønnsak igjen. Frukt og bærtre i kjøkkenhagen må til.  Og her er det mye å velge i. Det er bare å spørre oss om råd, sier Høeg.

-Det er på kunnskap og erfaring vi som hagesenter skal utgjøre en forskjell, sier Høeg. Og forteller at de gjerne er med helt fra idefasen, og videre inn i vedlikeholdsperioden. En hage må ha både pleie og omsorg gjennom hele livet. Og det er jo det som gjør dette til en så spennende hobby. Kan godt føye til at det samme gjelder for balkong-hagen, avslutter han.