Fyr med forstand!

Dårlig trekk i skorsteinen gir store utslipp av svevestøv. Med en mekanisk røyksuger montert i pipa, kan røykutslippet til stua reduseres med opptil 80 prosent, til naturen utenfor med 20 prosent.

Av Asbjørn Gravås

Det er ovns- og fyringsekspert Heine Berg i Varmefag Tiller som sier dette til bydelsavisa.no. Sammen med Ragnar Tårland eier og driver Berg Varmefag-enheten med adresse Østre Rosten 66. Bedriften som ble etablert i 2012, har nå sju ansatte.

Røyksugeren er ingen ny oppfinnelse. Danske Exodraft har drevet med utvikling, produksjon og salg av utstyr for styring av skorsteinstrekk i 60 år. I dag eksporteres Exodraft-sugerne til mer enn 40 land. Varmefag Tiller er en av flere norske Exodraft-forhandlere.

Suger støv
– Fyring med ved er trivelig – og det er CO2-nøytralt. Men mange vedovner har dårlig rykte på grunn av svevestøv-utslippene. En vitenskapelig test, utført av et anerkjent firma og etterprøvd av et dansk teknologisk institutt, viser at mekanisk røyksuger kan redusere utslippene til inne- og utemiljø med henholdsvis 80 og 20 prosent.

Heine Berg viser gjerne frem de svensk-produserte ovnene som hevder seg godt blant storselgerne hos Varmefag Tiller.

– Hver gang vedovnsdøra åpnes, slippes en liten mengde røyk ut i rommet. Vi har alltid visst  at røyksugeren har en effekt, fordi det dannes et vakuum i forbrenningskammeret som reduserer utslippet. Nå har vi altså tall som viser hvor stor røyksuger-effekten er, sier Heine Berg.

Mindre vond lukt
Dette mener han må være interessant bl.a. for eierne av de ca. 73 600 ildstedene som finnes i tidligere Sør-Trøndelag. Selv om man investerer i helt ny vedovn, kan man oppleve at det ikke er god nok trekk i den opprinnelige skorsteinen. Analysen viser tydelig effekt i både gamle og nye ovner. Det mekaniske trekket minsker også utslippet av svevestøv fra skorsteinen og mørk røyk – begge deler godt for utemiljøet.

– Dårlig forbrenning vil helt naturlig gi en del luktplager utendørs. Med røyksuger som forbedrer forbrenningen, reduseres luktplagene, og den mørke røyken omdannes til fin, tynn og hit røyk, påpeker Heine Berg.

Han har følgende 5-trinns oppskrift på god opptenning:

  • Rens ildstedet, tøm askeskuffen. Sørg for at luftventilen er åpen.
  • Bruk tørt trevirke – maks 18 prosent fuktighet. Gode treslag er bjørk, rogn, selje og or.
  • Legg to-tre vedkubber nederst, mindre stykker opptenningsved oppå. Tennbriketter øverst.
  • Sett fyr på tennbrikettene, som raskt tenner de små og etter hvert de større stykkene. Hvis luftventilene ikke tilfører nok luft, bør ovnsdøra stå litt åpen, til ilden får tak i veden.
  • Når ilden har fått tak, kan trekkventilene justeres etter ovnprodusentens anvisninger. Ovnen må aldri overfylles, det er bedre å legge på ved oftere. Ikke lukk luftventilene før ilden har gått helt ut.