Vinterens ildsjel

Harald Johnsen er en entusiastisk og iderik trener for skiungdom i Ranheim Skiklubb.

Ved inngangen til sin 27. sesong som trener i Ranheim Skiklubb fikk Harald K. Johnsen en stor oppmuntring. Han ble tildelt en av Norge Skiforbunds Ildsjel-priser for 2017. Nå gleder han seg mer enn noen gang til vinteren.

Av Anne Guri Solem
– Jeg ble svært overrasket da jeg fikk invitasjonen til å komme å motta prisen. Samtidig gir det stor motivasjon og energi at skimiljøet setter så stor pris på det jeg gjør, sier Harald Johnsen til Bydels­avisa Strinda.
– Harald er en fantastisk ressurs. Han ser alle og gir alle oppmerksomhet, helt uavhengig av hvor de måtte være på resultatlista. Han har vært viktig for å bygge opp det gode miljøet klubben har, og ungene setter stor pris på at han finner på artige ting som de husker lenge, sier leder i Sør -Trøndelag Idrettskrets, Siri Darell ,som stod bak nomineringen. Klubber og kretser fra hele landet nominerte kandidater, men Langrennskomitéen foretok utnevnelsen.

Det håndfaste beviset på utmerkelsen er et diplom fra Langrennskomitéen i Norges ­Skiforbund.

Trener og hjelpetrener
Harald vokste opp på Reppe og begynte med skitrening i 13- 14-års alderen.
– Jeg gjorde det ikke spesielt bra, men likte meg godt og ble værende i miljøet. I 1991 ble jeg spurt av Per Einar Nervik og Terje Aune om jeg kunne ta på meg trenerjobben for aldersgruppen 13 til 16 år. Jeg trente tre grupper i fire år hver, til sammen 12 år, forteller han.
Etter dette tenkte han det var nok, og ba om et friår med tanke på å gi seg. – Det varte bare et halvt år, så var jeg tilbake, smiler han. Denne gangen var det som hjelpetrener, noe som passer godt med Haralds øvrige interesser som er skotthyll på sommeren og sopp på høsten.
– Nå er jeg bare med om vinteren, og da kan jeg gi litt ekstra, sier han. Hjelpetreneren for aldersgruppen 11 til 13 år synes ungene i denne alderen er fantastiske. De har fremdeles moro av å leke, samtidig som de ønsker å trene kondisjon, styrke, teknikk, spenst og andre tekniske ferdigheter. De siste årene har det også kommet jenter med i gruppa.
– Jentene sjarmerte meg totalt, med engasjerte spørsmål og entusiasme. De er også flinke til å gi oppmuntring med små gaver, blant annet fikk jeg en kopp det står «verdens beste skitrener» på, sier Harald og viser fram gavene.

Området rundt Tjønnstuggu byr på ideelle treningsforhold for barn og ungdom, og løypenettet er koblet sammen med Jonsvatnet og Malvikmarka.(Foto: privat)

Tjønnstuggu
Ranheim Skiklubb har sitt eget Eldorado i klubbhuset Tjønnstuggu. Der er det lysløype og et meget variert terreng.
– Vi bruker myrene og til og med tjønna når den har frosset til. Lia oppover mot Solemsvåttan gir utfordringer både oppover og nedover. Tjønnstuggu er åpen hver søndag i sesongen i tillegg til at det arrangeres «grautkvelder» med blant annet byttemarked for ski og utstyr.
– Jeg må si at jeg føler meg mer hjemme her på Tjønnstuggu og i lysløypa enn på scenen under prisutdelingen, innrømmer Harald.
Løypenettet er knyttet sammen med Vassdalen ved Jonsvatnet, og videre inn i Malvikmarka, så det er gode muligheter til både lette og utfordrende turer.

Harald Johnsen på tur til Elgshøa. (Foto: privat)

Gleder seg til vinteren
En av aktivitetene klubben arrangerer er «Null-renn», der er det om å gjøre å bruke like lang tid på to runder i lysløypa. Da vinner de som klarer å disponere kreftene best. Ranheim Skiklubb samler unge fra flere bydeler.
– Jeg har tro på en god skisesong. Selskapet Accuweather er kjent for å lage gode langtidsprognoser, og de melder om «god gammeldags vinter med minusgrader og snø», forteller Harald ivrig.
Han ser gjerne at enda flere unger melder seg på. Harald og resten av Ranheim Skiklubb har oppmerksomhet nok til alle.