Redesign-kurs for ungdom

Liv Sissel Høgsand ønsker velkommen til redesignkurs for ungdom i Kulturtribunen på Ranheim.

Bærekraft-bølgen har også nådd klesskapene våre. Nå kan ungdom lære å gjøre overflødige klær om til nyttige og flotte gjenstander.

Av Anne Guri Solem
Gamle klær kan få nytt liv, enten som andre klær eller som helt andre ting. Kulturtribunen på Ranheim inviterer ungdom fra åttende klasse til videregående til todagers kurs i redesign. Kurset starter 21. november.

Redesign inntar motebildet
Mens omsying og redesign tidligere var for spesielt interesserte, legger motbildet nå stor vekt på å ha noe spesielt, noe særpreget som forteller noe om deg selv. Dette gjelder både for klær, tilbehør og interiør. Og ingenting er mer unikt enn noe du lager selv!
Fretex og andre som selger brukte klær forteller om økt interesse. Stadig flere kjøper plagg de endrer i større eller mindre grad. Kjendiser som Jenny Skavlan har vist at det kan lages mye flott og moderne av ting du finner i ditt eget eller andres klesskap.

Mange finner inspirasjon til redesign i bøker og magasiner. Spesielt er Jenny Skavlan inspirator for mange unge.

Ferdigheter gir selvtillit
Foreldrene til dagens ungdom er lite vant med å sy, og kan derfor ikke hjelpe ungdommene i særlig grad. Kurset krever derfor ingen forkunnskaper, her er poenget at alle skal få hjelp. Høgsand forteller at mestringsfølelsen som kommer når ungdommene lærer nye ferdigheter, gir en ny selvtillit. Og blir man først bitt av basillen er det ingen grenser for hvor mye fint de kan lage. Det trenger heller ikke å ta så lang tid. NRK sender i høst tredje sesong av programserien «Symesterskapet», hvor re­design er en av de faste oppgavene. Jan Bøgum, en av deltakerne i høstens utgave av «Symesterskapet», hadde aldri sydd før, men ble så inspirert av første sesong at han satte i gang. Hans eksempel viser at det ikke er så vanskelig å lære seg å sy som mange tror.

Alle får hjelp
– Kurset vårt krever ingen forkunnskaper om søm eller symaskiner. Alle kan komme uansett bakgrunn. Vi stiller med både symaskiner og annet utstyr, forklarer Liv Sissel Høgsand, prosjektmedarbeider ved Kulturtribunen.
Kurset er gratis og det eneste deltakerne trenger å ta med er en gammel dongeribukse.
– Ta gjerne med en bukse i voksenstørrelse – da blir det mer stoff og flere muligheter. Har du noe annet stoff du gjerne vil bruke, så kan du selvfølgelig også ta med det, oppfordrer Høgsand. Hun lover også at alle skal kunne lage ferdig noe i løpet av kurset. Kanskje kan det bli laget noen julegaver, mon tro?
– Kurset er åpent for ungdommer fra hele byen, så det er bare å ta kontakt om du er interessert, oppfordrer hun videre.
Høgsand forteller at redesign-­kurset inngår i en serie av kurs som tilbys aldersgruppen 12 til 16 år. Nå på senhøsten står både dans og cheerleding på programmet. Kulturtribunen ligger vegg i vegg med Ranheim fotballstadion, og her arrangeres aktiviteter for alle aldre.
– Vi har aktiviteter på ettermiddagene både mandag, tirsdag, torsdag og lørdag. Mange benytter seg av tilbudene våre, men det er alltid plass til flere, smiler Liv Sissel Høgsund.

På kurset vil alle få god hjelp til å lage ferdig minst ett produkt. Instruksjon i bruk av symaskin og noen grunnleggende teknikker inngår i kurset som starter 21. november.

Fakta | Kulturtribunen:
Ranheimsveien 172.
Kursdatoer: 21. og 28. november. Kl. 17.00 – 20.00
Kursholdere: Liv Sissel Høgsand og Sølvi Kvam
Informasjon og påmelding telefon: 72 54 92 25