– Norsk mat er bedre enn forventet!

FØRSTE MØTE MED NORSK MAT: Italienske Alfredo Rizzuti hadde ikke høye forventinger til norsk mat før han kom til Norge, men sier han ble positivt overrasket. Her sammen med Strindaelev Ingvil Damås.

Italienske Alfredo Rizzuti (18) synes den norske varianten av bacalao er «delicious», men styrer unna pasta når han er utenlands.

Av Renate Brødreskift
– Jeg tenkte norsk mat var «horrible», og at jeg kom til å sulte når jeg var her. Men maten er mye bedre enn jeg forventet. Men pasta har jeg ikke spist her. Italienere spiser ikke pasta når de er i andre land, sier Alfredo med et lurt smil.

Bevisstgjøring
Den italienske skoleeleven har vært en uke på utveksling i Norge gjennom prosjektet «Eating for Life», som gjennomføres med støtte fra EU-programmet Erasmus +. Gjennom prosjektet har elever og lærere fra videregående skoler i seks europeiske tatt for seg tema som kropp, kroppskultur, riktig og sunt kosthold, sunn livsstil, og hvordan man kan forhindre spiseforstyrrelser og andre sykdommer. Målet er å bevisstgjøre elevene når det gjelder kosthold, spisevaner og trening.

VIKTIG UTVEKSLING: Prosjektansvarlig ved Strinda vgs. Ole-Johan Tretteng (t.v.) og koordinator for Eating for Life Steve Keeling mener internasjonal utveksling er viktig, både for å bevisstgjøre elevene rundt temaene de jobber med og for å bryte ned landegrenser.

Norske mattradisjoner
Vertsskole i Norge har vært Strinda videregående skole, der prosjektansvarlig og lærer Ole Johan Tretteng forteller at de har valgt å ta for seg temaet norske mattradisjoner.
– Mat og trening er noe som ungdom er opptatt av, og da er det viktig å øke bevisstheten rundt dette. Hvert land har valgt sitt tema ut fra prosjektet, og vårt tema er mattradisjoner, der vi ser på det å tilberede mat og næringsinnholdet i mat, sier Tretteng.
Under oppholdet har elevene fått smake bacalao med klippfisk, de har vært på Sverresborg Folke-museum og laget betasuppe sammen, og de har spist middag i en lavvo på Lian. I tillegg har de presentert typiske frokoster fra sine hjemland for hverandre, og de har laget middager basert på oppskrifter fra hjemlandet sitt, som de har servert de andre elevene.

VERTER: Ingrid Kvitsand (t.v.), Anna Pedersen, Ingvil Damås og Stine Warø Pedersen representerte vertsskolen Strinda videregående skole.

– Ikke bare brunost og bacalao
Eating for Life-prosjektet involverer skoler fra Norge, England, Polen, Tyrkia, Malta og Italia. Elevene synes det har vært lærerikt å få et innblikk i hverandres kulturer, og mener prosjektet kan være med på å fjerne stereotyper.
– Det er litt artig fordi de tror vi spiser bare bacalao og brunost i Norge. Men vi spiser jo også burgere, taco og pizza, sier Strindaelev Ingrid Kvitsand (16) når de utenlandske elevene ramser opp hva de har spist i løpet av uka.
– Bacalao, ostesmørbrød, blomkålsuppe, fisk, flatbrød, grønnsaksuppe… og hva het den brune greia vi hadde på vaffelen, spør engelske Aleeyah Mahmood (16) og ser bort på de norske elevene.
– Brunost, sier Ingrid.
– Ja, det var det. Det smakte litt som asfalt, sier Aleeyah, til latter fra resten av gruppa.

SUNT KOSTHOLD: Aleeyah Mahmood (t.v.) fra England og Ema Zamit fra Malta mener det norske kostholdet er sunnere enn kostholdet i deres hjemland. – Men vi spiser mye fisk på Malta også, sier Ema.

Mindre takeaway
– Dere spiste jo tacopizza da vi var i Tyholt-tårnet, sier Ingrid og ser bort på de to italienske elevene Alfredo Rizzuti (18) og Matteo De Luca (18).
– Ja, det gjorde vi. Men ikke pasta. Italienere spiser ikke pasta i andre land, sier Alfredo og Matteo nikker bekreftende.
Journalisten spør elevene om hva som er de største forskjellene mellom landene når det gjelder mat.
– Vi har mye mer pasta. Og brødet i Italia er mye større enn her. Her er brødene flatere, sier Alfredo.
– Norsk mat er kanskje litt kjedelig. I England har vi mer spicy mat. Og så er det ikke så mye takeaway her. Hjemme har vi en takeaway på hvert hjørne, sier Aleeyah, som mener det norske kostholdet er mye sunnere enn det engelske.
– Og så spiser dere mye poteter. Nordmenn liker poteter, sier hun med et smil.
– Hva har dere lært ut av dette oppholdet, spør journalisten.
– Vi har lært om andre kulturer, og andre måter å gjøre ting på. Og så har det vært artig, sier Aleeyah.

INTERNASJONAL UTVEKSLING: Eating for Life involverer skoler fra Norge, England, Polen, Tyrkia, Malta og Italia. Her er noen av elevene samlet under norgesbesøket.

Bryter ned grenser
Koordinator for Eating for Life Steve Keeling sier hele poenget med prosjektet er å fremme et sunt kosthold. Keeling mener det er viktig at læringen foregår på tvers av landegrensene.
– Gjennom prosjektet får elevene mulighet til å reise, det er med på å bryte ned grenser, og det bygger vennskap. Det er særlig viktig i den verden vi lever i nå, sier han.
Strinda videregående skole har lang tradisjon med internasjonal utveksling. Eating for Life-prosjektet er for elever som går studiespesialisering og idrettsfag, men også de andre utdanningsprogrammene ved skolen er med i ulike utvekslingsprosjekt.
– For oss som skole er det viktig å være med på slikt. Det har med oppmerksomhet rundt skolen å gjøre, og gjør skolen mer attraktiv, for eksempel når det kommer til søking av skoleplass, sier Ole-Johan Tretteng.