– Jeg vet ikke hvordan det hadde gått med meg uten Vardesenteret

Vardesenteret:Senterkoordinator Laila Grøthe, Per-Kristian Matzow og Puste­rommets fysioterapeut, Kristine Hernes Haugen.

For Per-Kristian Matzow (68), har de to siste årene vært de mest brutale i hele livet. Først ble han rammet av sitt fjerde hjerneslag, deretter fikk han påvist benskjørhet. På toppen av det hele mottok han kreftdiagnosen.

Av Jan-Are Hansen
– Jeg husker godt at kona og jeg kjørte ut fra St. Olav en ettermiddag. Kroppen og psyken var helt på bunn etter omfattende stråle- og hormonbehandling for prostata­kreft.

Veien tilbake
– Å gå inn døra her er på Vardesenteret er kanskje det smarteste jeg har gjort i hele mitt liv, forteller Matzow.
Stemmen hans blir litt slørete når han forteller om hvordan livet har vært det siste året.
– Du må unnskylde meg. Det er tøft å prate om alt som har skjedd, smiler Matzow kort.
Oppfølgingsundersøkelsene på sykehuset viser at prostata­kreften, som heldigvis ble funnet på et tidlig stadium, nå er i tilbakegang.
Veien tilbake til livet har imidlertid vært slitsom.
– Jeg har vært aktiv hele livet, holdt meg i form. Sykdommen og behandlingen gjorde at kiloene bare raste av meg. Ikke bare fettet, men også muskelmassen forsvant. Jeg hadde null energi, sier han til Bydelsavisa Strinda.
– Når du blir litt opp i årene så opplever nok alle at kreft rammer venner og omgangskretsen oftere og oftere. Men det er først når du står midt oppi det selv at du opplever hvor hjelpeløs man føler seg. Da er det uhyre godt å komme sammen med andre som er, eller har vært i samme situasjon.
– Dele erfaringer og opplevelser?
– Absolutt.

Leste du: – Voksne mannfolk, gå å sjekk dere!

10 400 besøkende
– Vardesenteret skal være et sted å hente krefter. Kanskje slappe av en stund med en kopp kaffe og en avis, sier senterkoordinator Laila Grøthe på den andre siden av bordet.
– Det er et uformelt tilbud?
– Ja, et friareal om du vil, med fokus på aktiviteter som fremmer livskvalitet, velvære og mestring, forteller hun.
Likepersonstjenesten er en sentral del av det frivillige tilbudet til Vardesenteret.
– En likeperson er en som har vært kreftsyk eller pårørende til noen med kreft. Noen som har erfart sykdommen, rett og slett. En som kan lytte og dele erfaringer, forklarer hun.
Uten de frivillige hadde den daglige driften vært helt umulig.
– Jeg kan ikke rose de frivillige nok. I dag er det omlag 40 personer som bruker mye av tiden sin her, men vi trenger flere, sier Grøthe.

Matglede: God og sunn mat er viktig uansett om man er frisk
eller har kreft.

Kom i form
Selv om likepersonsamtalene er en viktig del av Vardesenteret, så mangler det slett ikke på andre aktiviteter. Pusterommet er senterets eget lavterskel treningstilbud.
– Dette rommet kjenner jeg veldig godt. Her har jeg lagt igjen adskillige liter svette, smiler Matzow og demonstrerer en av de moderne treningsmaskinene.
– En viktig del av rekonvalesensen din?
– Helt avgjørende, vil jeg si.
Pusterommets fysioterapeut, Kristine Hernes Haugen, utarbeider individuelle treningsprogram for brukerne. I tillegg tilbys ukentlige gruppetreninger.
– Folk som er kreftrammet har veldig forskjellige forutsetninger, men vi vet at fysisk aktivitet – enten det er alene eller sammen med andre i en gruppe – har store helsegevinster. Kroppen tåler behandlingen bedre, bivirkninger og seneffekter reduseres ved at man vedlikeholder fysisk funksjon, styrker immunforsvaret og får overskudd, understreker Hernes Haugen.
Vardesenteret har også en hel rekke andre tilbud. Da snakker vi alt fra samtaler med ernæringsfysiolog og kreftkoordinatorer, til Kreftforeningens rettshjelp og forskjellige mestringskurs.
– En kreftdiagnose påvirker absolutt alle aspekter ved livet, sier Grøthe til Bydelsavisa Strinda.

Leste du: Nytt lavterskel behandlingstilbud i Midtbyen

Mat
Inne i det store samlingsrommet har mange av brukerne og de frivillige samlet seg til lunsj. Praten går, erfaringer utveksles.
Deilige dufter kommer fra det åpne kjøkkenet der en av Kreftforeningens frivillige, Nimal Liyanaarachshi, serverer rause tallerkener.
– God og sunn mat er viktig uansett om man er frisk eller har kreft, smiler han over kjøkkenbenken.

Fakta | Vardesenteret og Pusterommet:

  • Vardesenteret og Pusterommet på St. Olavs hospital er et samarbeid mellom helseforetaket, Kreftforeningen og Aktiv mot Kreft.
  • Senteret åpnet dørene i 2013 og er et tilbud for kreftpasienter og pårørende.
  • I 2016 hadde de hele 10 400 besøkende.