Travle tider for «Adrees»

HJEMME: Gitaren er aldri langt unna når Andreas er hjemme på «helgeperm» på Valentinlyst. Lillesøster Linda (bak) sørger for å promotere låtene til Andreas på Instagram-kontoen sin.

HJEMME: Gitaren er aldri langt unna når Andreas er hjemme på «helgeperm» på Valentinlyst. Lillesøster Linda (bak) sørger for å promotere låtene til Andreas på Instagram-kontoen sin.

«Adrees» om The Stream-suksessen:
– Det har vært en life changing opplevelse

Av Renate Brødreskift

VALENTINLYST: 16 år gamle Andreas «Adrees» Estenstad konkurrerer om å bli Norges neste store artist i TV2s musikkonkurranse The Stream. Vi møtte ham på «helgeperm» i barndomshjemmet på Valentinlyst.

– Det har vært veldig lærerikt. Det har vært en reise med de beste av de beste. Det beste crewet, og ikke minst musikerne og plateselskapet. Dette er jo en utrolig stor mulighet for meg, og det har vært en life changing opplevelse, sier Andreas når vi ber ham oppsummere hele The Stream-eventyret, som startet da han la ut den egenskrevne låta «Faded Away» på musikkonkurransens hjemmeside tidligere i år.

Platekontrakt
Låta fanget raskt både plateselskapenes og publikums interesse, og ble en av de mest strømmede låtene i konkurransen. Andreas fikk komme på showcase i Oslo, og stod til slutt igjen som en av ni deltakere med platekontrakt. Nå er han en av seks gjenværende finalister som står på scenen på Chateau Neuf hver fredag og fremfører en ny låt for publikum og TV-seerne. Artistene blir rangert ut fra strømmetall og antall telefonstemmer, og hver uke ryker artisten med lavest totaltall ut. Deltakeren som står igjen til slutt vinner en halv million kroner og en tur til USA og møter med bransjefolk. Akkurat det ser Andreas på som en bonus om han skulle gå helt til topps. Kontrakten med Universal er det som veier tyngst for 16-åringen, som er overrasket over å ha kommet så langt som han har gjort.

PLATEKONTRAKT: Adrees har signert platekontrakt med Universal og artistutvikler Espen Lind.

PLATEKONTRAKT: Adrees har signert platekontrakt med Universal og artistutvikler Espen Lind.

Fokus på musikken
– Jeg hadde ikke sett for meg å komme så langt. Jeg visste heller ikke om premien før jeg hadde kommet et stykke ut i konkurransen, og trodde det var slutt når man fikk platekontrakt. Det er jo egentlig ganske sjokkerende at jeg har kommet så langt, for de som har røket ut er jo så sinnsykt flinke, sier han, og understreker at han ikke er med på dette for å vinne penger.

Uansett hvordan det går videre i konkurransen, sier Andreas at The Stream har åpnet opp flere dører for ham. Når konkurransen er over, starter arbeidet med å legge en langsiktig plan for den unge artisten. Målet er å kunne jobbe som singer/songwriter i fremtiden.

– Planen er å få laget så mye bra musikk som mulig. For meg som er så ung er det nok lurt å ta det steg for steg, og Universal har jo en langsiktig plan for meg. Det blir nok også lettere å få opptre på flere steder etter at jeg har vært med i The Stream, sier han.

STUDIOJOBBING: Adrees bruker mye tid mellom tv-opptakene på å lage låter i studio. Sammen med plateselskapet skal han legge en langsiktig plan for karrieren videre etter at The Stream er over.

STUDIOJOBBING: Adrees bruker mye tid mellom tv-opptakene på å lage låter i studio. Sammen med plateselskapet skal han legge en langsiktig plan for karrieren videre etter at The Stream er over.

Musikk foran fotball
Andreas har holdt på med musikk så lenge han kan huske. Han var bare fem-seks år gammel da han begynte å spille gitar, og siden skulle det bli både piano og trommer på repertoaret.

Han har også brukt mye av oppveksten på fotballbanen, der han i følge sikre kilder er litt av et talent. Det var likevel aldri noen tvil om hva han ville satse på.

– Jeg har alltid syntes at det er artig å spille fotball, men det er mest på grunn av det sosiale. Jeg har aldri hatt den driven til å dra opp på banen og ha egentrening. Med musikken er det motsatt. Der må jeg sette meg ned og spille, og jeg har alltid et instrument i nærheten, sier han.

4 ÅR: Andreas var ikke gamle gutten da han begynte å klimpre på gitaren. Foreldrene så raskt at han hadde et musikalsk talent (foto: Privat).

4 ÅR: Andreas var ikke gamle gutten da han begynte å klimpre på gitaren. Foreldrene så raskt at han hadde et musikalsk talent (foto: Privat).

– Det går i ett
Akkurat nå er det travle dager for Andreas, som ukependler mellom Trondheim og Oslo for å kunne kombinere TV-innspilling og studiojobbing med skole, familie og venner.

– Det går i ett. Mandager har vi lydsjekk, tirsdager har vi øving og prøving av klær, og onsdag er skoledag. Torsdager skal lydsjekken være perfekt, og så kommer fredag der vi holder på fra klokka 8 til 23, med generalprøve og livesending på slutten av dagen,forteller han.

Han medgir at det kan være litt slitsomt å forberede seg til livesending hver uke, men sier han ikke er særlig nervøs før han skal på scenen.

– Det artigste er jo å spille musikk. Jeg er mer nervøs for å ryke ut enn for selve opptredenen. Men jeg har jo en slags spenning og mye adrenalin i kroppen før jeg skal på scenen. Ryker jeg ut er det ut av bobla og tilbake til virkeligheten.

Familien er viktig
Når han kommer hjem til Trondheim i helgene, er han i følge mamma Anna rask til å oppsøke kompisene, som synes det er artig at Andreas har blitt kjendis.

– Jeg har noen kjempefine kompiser. Mamma spurte de om de syntes jeg hadde blitt høy på pæra, men det syntes de ikke, sier han.

Når han står på scenen på fredagskveldene, sitter hele familien blant publikum og heier. Når kompisene er med, kan hele trønderbataljonen telle opp mot 50 personer. Støtten hjemmefra betyr mye for Andreas.

– Familien har hjulpet meg mye. Foreldrene mine har brukt tid på meg, og alt jeg har hatt lyst til har vært greit. De har aldri holdt meg tilbake, sier han.

Nede i kjellerstua har han innredet et eget hjemmestudio, finansiert med konfirmasjonspengene. Oppe i stua står pianoet, og i sofaen ligger det siste tilskuddet til instrumentsamlingen: en ukulele.

– Jo flinkere jeg blir på gitar, jo flinkere blir jeg på andre instrumenter. Jeg har aldri spilt ukulele før, sier Andreas, som spiller alt på gehør.

I STUDIO: I kjellerstua har Andreas innredet et eget hjemmestudio, finansiert med konfirmasjonspengene.

I STUDIO: I kjellerstua har Andreas innredet et eget hjemmestudio, finansiert med konfirmasjonspengene.

Kjendis
For å få flest mulig strømminger av låtene sine, må The Stream-deltakerne drive heftig promotering i dagene mellom TV-opptak. Alt av sosiale media tas i bruk, og Andreas har fått god hjelp av lillesøster Linda (14), som har delt låtene hans på Instagram-profilen sin.

– Hun er den som har flest følgere av oss, sier Andreas, som merker at han har blitt et kjent fjes etter at TV-sendingene begynte i høst.

– Jeg blir jo gjenkjent, i hvert fall av ungdommer. Men det er ikke så mange som kommer bort til meg. I Norge kommer det ikke til å bli sånn uansett. Jeg legger jo merke til at folk ser på meg, særlig rett etter live-sendingene, og det synes jeg bare er artig. Det betyr jo at jeg har gjort meg bemerket på TV, og det er jo litt av greia, sier han.

På fredag skal artistene fremføre originallåter, og Andreas skal spille låta «Stinkin rich», som han har laget sammen med låtskriver og produsent Jesper Borgen & Co. – Nå håper vi hele Strinda streamer låta som kommer ut på fredag, sier det unge musikktalentet fra Valentinlyst.

To om Andreas

endre-lankeEndre Lånke, kontaktlærer  på barneskolen:
– Som elev var Andreas veldig engasjert i det han holdt på med, enten det var fysisk aktivitet, der han var veldig ivrig og opptatt av å være en god lagspiller, eller det var musikken, som var med ham hele tiden. Han hadde alltid gitaren, og var en liten gutt med en stor gitar. Han var veldig tidlig opptatt av å lage sine egne ting og ikke kopiere andre. Det er nok flere grunner til at han har nådd så langt som han har. Engasjementet og det at han er veldig dedikert har han hatt med seg hele tiden. Man ser at han er veldig glad i musikken. Så er det talentet hans for øvrig. Han har jo en stemme som er helt uvanlig.

william-ernstsenWilliam Ernstsen, gitarlærer:
Andreas har klare mål og er veldig lærevillig. Vi treffes som regel en time i uka eller hver 14. dag. Er det noe musikkrelatert, så ringer han meg. Han var jo en veldig talentfull gutt lenge før jeg kom inn i bildet. Han er en ydmyk og jordnær gutt, men også veldig gira og målbevisst. Han har en allsidig musikksmak, er veldig musikalsk og tar ting fort. Det er ingen overraskelse at han har kommet så langt som han har. Han er musikalsk og lager sine egne låter. Han har et eget uttrykk og ønsker å være en artist som folk kjenner igjen når de hører låtene hans.

NEDENFOR: ADREES synger «Hurts So Good» i The Stream