– Hadde ikke fått til dette noen annen plass

RANHEIMSPATRIOT: Kjell Ove Johnsen mener dugnadsånden på Ranheim er unik, og sier de har mange gode støttespillere i bydelen.

Kjell Ove Johnsen ville gi noe tilbake til bydelen han vokste opp i, og startet Ranheims­patrioten for fem år siden. Siden da har organisasjonen delt ut over 300 000 kroner til nærmiljøet på Ranheim.

Av Renate Brødreskift
– Jeg er født og oppvokst i Olderdalen, og har hatt en fantastisk oppvekst på denne plassen. Jeg ville gi noe tilbake til Ranheimsamfunnet. Og så er jeg jo litt urolig som type, ler Kjell Ove Johnsen.

Dugnadsånd
I 2012 satte han seg ned og funderte på hva han skulle bruke tiden sin på når han ble pensjonist. Å sitte i sofaen mens pensjonen «bare kom inn på konto» var ikke noe for Kjell Ove, som dermed startet Ranheimspatrioten – en frivillig organisasjon som gjennom dugnadsarbeid støtter små og store formål på Ranheim. Fem år senere har foreningen 200 medlemmer, og en aktiv «dugnads­kjerne» som teller ti personer. Alle med en forkjærlighet for Ranheim og en iboende dugnadsånd som strekker seg langt ut over det som kan regnes som vanlig.

DUGNADSGJENGEN: Arve Fridtjofsen (t.v.), Per Moen, Synnøve Aune, Trine Kolstad, Tore Aune og Kjell Ove Johnsen er del av den aktive dugnadskjernen i Ranheimspatrioten.

Lang liste
Listen over dugnadsjobber og prosjekter som har fått støtte fra Ranheimspatrioten er lang. Kjell Ove har regnet ut at de har delt ut til sammen 360 000 kroner, og utført dugnadsarbeid som utgjør rundt 3,5 millioner kroner i arbeidskraft.
– Og da regner jeg bare 100 kroner i timen. Så vi har bidratt bra, sier han.
Takket være Ranheimspatrioten har det blitt satt opp gjerder både ved fotballstadion og rundt kirkegården til Ranheim kirke, det gamle steinbruddet i Pettersenfjæra har blitt ryddet og utbedret med benker, gapahuk og danseplatt, og sykehjemmet på Ranheim har fått en elektrisk rickshaw slik at de kan ta med de eldre på tur i nærmiljøet. Sistnevnte prosjekt var et spleiselag mellom Ranheimspatrioten, Ranheimsavisa og privatpersoner på Ranheim.

GAPAHUK: Barna i Læringsverkstedet Humlehaugen legger ofte turen innom Pettersen­fjæra, og setter stor pris på arbeidet som Ranheimspatrioten har gjort på området. Gapahuken i bakgrunnen er snekret av Per Moen.

SNEKKERGJENGEN: Arve Fridtjofsen, Per Moen og Kåre Dahl har snekret en av benkene som står i Pettersenfjæra.

– Dobbelt så artig
Skolekorps, idrettslag, innebandy­lag og mannskor har også fått støtte, og da foreningen feiret sitt eget femårsjubileum tidligere i høst, stilte et av guttelagene i Ranheim fotball opp som kjøkken­hjelp slik at de kunne tjene seg noen tusenlapper.
– Pengene skal de bruke til Norway Cup neste år. Det var jo et litt artig opplegg. Så har vi enda et superartig opplegg hver torsdag på klubbhuset til idrettslaget, der vi serverer lunsj til noen pensjonistdamer. Da serverer vi karbonader, rekesmørbrød og vafler. Der har vi fått et fantastisk overskudd, sier Kjell Ove, tydelig engasjert. Hver en krone som foreningen får inn, enten det er fra vedsalg, flaskepant, medlemskontingenter, dugnader eller donasjoner fra private støttespillere, går rett tilbake til Ranheim­samfunnet.
– Jeg sier til de som vil være med at dere får ikke noe lønn, og dere vil få masse utgifter. Men så vil dere få det dobbelt så artig, sier Kjell Ove.

Flest pensjonister
For den sosiale biten ved Ranheimspatrioten er viktig. De fleste medlemmene er pensjonister med tilhørighet til Ranheim, som i likhet med Kjell Ove vil gi noe tilbake til sitt eget nærmiljø.
– Det er Ranheimsfolk som er villig til å ta i et tak. Det artige er at Kåre, som ikke er Ranheimsgutt, også har blitt med, flirer Kjell Ove og ser bort på Kåre Dahl, som er fra Lade.
– Men han er opplært nå, kommer det fra Per Moen, Ranheimsgutt og Ranheimspatriot.
– Engasjementet vårt går jo ut på at vi er glade i Ranheim, og det å se at folk blir så glade. Den sosiale biten er også verdifull. Vi «kjefter» litt på hverandre, det er sjargongen vår når vi jobber. Vi trimmer hverandre, sier Kjell Ove og smiler.

SOSIALT: I Ranheimspatrioten passer de på at det blir tid til en kopp kaffe og en ­ vaffel etter endt jobb.

Drar lasset sammen
Han er opptatt av å få frem at de har mange gode støttespillere på Ranheim, slik som frivillig­sentralen, kirka og dagligvare­butikker. Foreningen har også et tett samarbeid med Ranheims­avisa. Tilbake til 2012, da Ranheims­patrioten fikk sin første jobb med å sette opp gjerde ved fotballstadion, bidro arbeidsgiveren til Kjell Ove, Gunnar T. Strøm, med en startkapital på 25 000 kroner som skulle gå til materialer. En privatperson har donert 60 000 kroner til foreningen på den betingelsen at det ble satt ut benker mellom Grilstad og Hansbakkfjæra, og på Sankthans­aften stiller Ranheimspatrioten mannsterke for å arrangere plattdans i Pettersenfjæra. Inntektene fra festen har hittil blitt delt ut til både friidretten og skolekorpset.
– Dugnadsinnsatsen på Ranheim er stor. Det er det mange som sier, ikke bare oss. Jeg tror ikke de hadde fått til dette noen annen plass nei, sier Kjell Ove.

VED TIL VINTEREN: Kjell Ove Johnsen, Bjørn Haugen, John Kvarme og Jomar Nordtømme møtes hver mandag klokka 10 på Være Østre gård for å kløyve ved. Veden blir deretter pakket og solgt for 50 kroner sekken.