Kokker for en dag

Tiendeklassingene fra Charlottenlund ungdomsskole fikk en drømmedag på kjøkkenet til Credo sin pop up-restaurant på Lilleby (Foto: Wil Lee-Wright).

Tiendeklassingene fra Charlottenlund ungdomsskole fikk en drømmedag på kjøkkenet til Credo sin pop up-restaurant på Lilleby (Foto: Wil Lee-Wright).

Elever fra tiende trinn på Charlottenlund ungdomsskole fikk en smakebit på kokkeyrket da de fikk kokkelere på et av byens restaurantkjøkken.

Tekst og foto: Renate Brødreskift

Ti Trondheims-restauranter hadde stilt sine kjøkken til rådighet for ungdomsskoleelever fra ti skoler i byen, i anledning Ung Restaurant som ble arrangert onsdag 27. september. Bak konseptet står flere aktører innen restaurant- og matbransjen, og målet er å rekruttere flere til restaurant- og matfag, og å få flere interesserte folk inn i bransjen.

Treretters
I løpet av dagen skulle elevene forberede en treretters meny, som de senere skulle servere til foreldre og lærere. En jury bestående av medlemmer fra kokkelauget i Trøndelag ga skolelagene score ut fra blant annet råvarekunnskap og samarbeid på kjøkkenet, og på kvelden ble det utropt en vinner blant de ti skolene.

Tidligere på dagen tok Bydelsavisa Strinda turen innom kjøkkenet på Finnes kafé på Lilleby, der Credo restaurant for tiden driver pop up-restaurant. Her fikk de seks elevene fra Charlottenlund ungdomsskole bryne seg på råvarer som blåskjell fra Åfjord, mandelpoteter fra Frosta og byggryn fra Tynset.

Initiativtaker til Ung Restaurant Geir-Rune Larsen slo av en liten prat med elevene Andrine Næss Kvam (15) og Leah Vanderweel (14), som hadde fått jobben med å rense blåskjell.

Initiativtaker til Ung Restaurant Geir-Rune Larsen slo av en liten prat med elevene Andrine Næss Kvam (15) og Leah Vanderweel (14), som hadde fått jobben med å rense blåskjell.

Til forrett skulle elevene servere gravert og lettrøkt reinsdyrcarpaccio med bakte rødbeter, råmarinert pære og Rørosrømme. Hovedretten var bakt klippfisk, potetkrem, bakt løk og grønnkålsalat med blåskjell og fennikel-frikasse, og til dessert skulle elevene servere byggrynskrem med puffet bygg, eple og solbærsaus.

Etter hvert som det nærmet seg gjestenes ankomst økte tempoet på kjøkkenet. Her er det hovedretten som anrettes (Foto: Wil Lee-Wright).

Etter hvert som det nærmet seg gjestenes ankomst økte tempoet på kjøkkenet. Her er det hovedretten som anrettes (Foto: Wil Lee-Wright).

– Gruer meg litt
– Nå er det hovedsakelig desserten jeg holder på med. Jeg har hjulpet til litt med andre ting også, for desserten tar ikke så lang tid. Jeg tror det skal bli byggrynskrem. Det har jeg aldri laget før, sa Julius Havnen Andersen (15), som hadde fått i oppgave å skjære epler til desserten. Elevene syntes det var spennende å jobbe med råvarer de ikke hadde vært borti før, og samtidig litt skummelt å tenke på at de skulle servere maten de selv hadde laget til foreldre og lærere.

Eier av Credo Heidi Bjerkan viser Julius Havnen Andersen (15) og Eivind Nordvik Myrstad (15) hvordan eplene til desserten skal kuttes.

Eier av Credo Heidi Bjerkan viser Julius Havnen Andersen (15) og Eivind Nordvik Myrstad (15) hvordan eplene til desserten skal kuttes.

– Jeg har aldri servert så mange før og gruer meg litt, kunne Leah Vanderweel (14) fortelle. Sammen med klassevenninnen Andrine Næss Kvam (15) hadde hun fått jobben med å rense blåskjell før blåskjellene skulle dampes. Deretter var det bare å vente på neste beskjed fra kjøkkensjefen.

– Vi får beskjed underveis om hva vi skal gjøre, kunne Mia Viken (14) opplyse.

Om jentene ender opp med å jobbe innen restaurant- og matbransjen gjenstår enda å se.

– Vi har ikke tenkt så mye på det enda, og er litt usikre. Men det er jo artig å lage noe nytt, mente de.

Førsteårslærling Joakim Østlyng (17) hjelper Eivind Nordvik Myrstad (15) med å tilberede potetkremen til hovedretten.

Førsteårslærling Joakim Østlyng (17) hjelper Eivind Nordvik Myrstad (15) med å tilberede potetkremen til hovedretten.

Lærlinger som kjøkkensjefer
Elevene ble veiledet av lærlingene Emil Lundemo (19) og Joakim Østlyng (17), som er henholdsvis 2. års og 1. årslærlinger på Credo. Et ganske stort ansvar for to som selv er ferske i bransjen.

– Jeg synes elevene er flinke. De stiller spørsmål og har en bra holdning. Dette er jo veldig bra trening for både oss og elevene, sa en småstresset Emil Lundemo, før han måtte minne elevene på å vaske hendene når de hadde vært ute av kjøkkenet.

– Selve matlagingen er bare en liten del av jobben, sa han.

Emil Lundemo (19) er 2. årslærling på Credo, og hadde ansvaret for elevene på kjøkkenet.

Emil Lundemo (19) er 2. årslærling på Credo, og hadde ansvaret for elevene på kjøkkenet.

Viktig å bidra
Eier av Credo Heidi Bjerkan sier det er «superviktig» at restaurantene er med på Ung Restaurant, og håper å være med på å bidra til å få flere ut i kokke- eller servitøryrket.

– Det er jo så mange muligheter i denne bransjen! Man har mulighet til å reise verden rundt, sier hun. Bjerkan har selv jobbet ved luksushotellet Claridges Hotel i London og vært kjøkkensjef på Slottet i sju år før hun flyttet tilbake til Trondheim. I løpet av høsten skal Credo-eieren gjenåpne Credo og Jossa mat og drikke i en ombygd verkstedhall på Lilleby.

– Kjempeartig
Initiativtaker til Ung Restaurant og avdelingsleder for restaurant- og matfag ved Strinda videregående skole Geir-Rune Larsen forteller om stor interesse for å være med på Ung Restaurant.

– Vi er jo veldig glade for at restaurantene er med og bidrar. Det er kjempeartig. Jeg hadde en runde med alle bedriftene i forrige uke der de sa de syntes det er artig og veldig hyggelig å være med. I går fikk jeg telefon fra Roar Hildonen ved To Rom og Kjøkken, som sa at «vi glær oss stort», sier Larsen.

Samarbeidsprosjekt
Konseptet Ung Restaurant startet i 2013 og ble til etter en idé fra Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS og Trondheimkokkenes Mesterlaug. Med seg på laget har de også restauranter, kjøkkensjefer og eiere, matprodusenter og leverandører, sponsorer, lærere og elever. Hensikten med konseptet er å gi elevene et innblikk i kokkeyrket og få flere elever til å velge restaurant- og matfag ved å gi de en drømmedag på et restaurantkjøkken.

I neste papirutgave av Bydelsavisa Strinda kan du lese mer om Ung Restaurant og hvordan prosjektet har vært med på å påvirke elevenes valg av studieprogram.