Hjelper deg med å finne slekta di

SLEKT OG HISTORIE: Slekt og Data Sør-Trøndelag og Strinda historielag inviterer til Slektsforskerdag 28. oktober. F.v. Anders Lauglo Gjervan, Jan Habberstad fra Strinda Historielag, Elsa Lysklætt Flønes og Ketil Figenschou fra Slekt og Data.

Lørdag 28. oktober møter du både slektsforskere og historielag når Slektsforskerdagen 2017 ­arrangeres på Strinda videregående skole.

Av Renate Brødreskift
– Slektsforskning og lokalhistorie er veldig tett knyttet sammen. I første runde finner du slekta di, og i neste runde vil du finne ut hva de holdt på med, sier leder i Strinda historielag, Jan Habberstad.
Både Strinda historielag og organisasjonen Slekt og Data Sør-Trøndelag vil være representert med egne stands under Slektsforskerdagen, som i år for første gang arrangeres på Strinda videregående skole. Formålet med dagen er å gi folk et innblikk og en oppdatering i slektsgransking.

Trondheimsbasen
– Det er en hobby som kan sammen­lignes med å legge et puslespill. Jo flere biter vi finner av historien om våre forfedre, jo tydeligere blir bildet, sier Ketil ­Figenschou. Han er nestleder i Slekt og Data Sør-Trøndelag, som i dag har rundt 800 medlemmer. Slekt og Data er Norges største frivillige organisasjon for de som er interessert i slekts- og personhistorie. På slektsforskerdagen vil du få tips og hjelp til hvordan du kan finne røttene dine, slektsforsker Finn Karlsen, kjent fra tv-serien «Hvem tror du at du er», kommer for å holde foredrag, og det vil bli lansering av den siste utgaven av Trondheimsbasen – et søkeverktøy som er utviklet av Slekt og Data Sør-Trøndelag.

1000 ulike kilder
Her har medlemmer i Slekt og Data samlet avskrifter fra over 1000 ulike kilder slik som folketellinger, kirkebøker, emigrantprotokoller, dødsmeldinger og fangeprotokoller.
– Den er ikke ment å være en kilde i seg selv, men heller et søke­verktøy mot kildene. Dersom man finner interessante treff, skal man gå til den originale kilden og bruke opplysningene som finnes der, sier Figenschou.
Han mener det er mange årsaker til at man ønsker å finne ut mer om sine røtter. Noen har en slektsnøtt de vil knekke, andre blir inspirert av tv-serier som «Hvem tror du at du er». For de fleste begynner interessen for slektsforskning å melde seg når man er godt voksen.
– Det er et gen som begynner å virke når man har passert femti, sier Habberstad.

Det er en hobby som kan sammen­lignes med å legge et puslespill. Jo flere biter vi finner av historien om våre forfedre, jo tydeligere blir bildet.

Begynn tidlig
Rådet fra slektsforskerne er å begynne tidlig.
– Snakk med slekta mens de enda lever. Du bør ha litt mer informasjon enn «Ole Olsen», og det er greit å vite cirka årstall eller hvor personen vokste opp, sier styremedlem i Slekt og Data Sør-Trøndelag, Elsa Lysklætt Flønes. Habberstad forteller at historielaget får mange henvendelser fra folk som vil vite mer om hvor de kommer fra.
– Vi er jo nysgjerrige, og det å finne en rik eller berømt slektning er nok interessant for mange. Svært mye går i arv gjennom flere generasjoner. Både utseende, egenskaper og holdninger kan overføres gjennom arvestoffet. Før i tiden var jo familien og røttene svært viktig. Å overlevere kunnskap fra slekt til slekt ga grunnlag for å overleve i vanskelige tider. Slektshistorie er også en del av vår historie, sier han.

WikiStrinda
På nettstedet WikiStrinda har historielaget samlet en rekke artikler og bilder over historiske personer, steder og begivenheter på Strinda og i Trondheim, som inneholder opplysninger om hvor folk bodde og hva de jobbet med. På slektsforskerdagen vil historielaget stille ut ti flyfoto over Strinda og Trondheim, tatt av Fjellanger Widerøe i perioden 1977 til 1999. Bildene viser blant annet gamle bedrifter og gårder på Strinda.
– Folk elsker bilder. De kan se hvor de bodde, hvor naboen bodde, eller arbeidsplassen til en far eller en onkel. Man kan identifisere seg med bilder. Historielaget er et viktig supplement til slektsforskningen, sier Habberstad.

Slektsforskerdagen arrangeres på Strinda videregående skole lørdag 28. oktober kl. 10-15.
Gratis inngang.