Matblogger med braksuksess

MATGRÜNDER: Hege Karlstad tok matinteressen ut fra kjøkkenet hjemme og startet cateringbedriften Kulinarisk Fanatisme i fjor.

LADE: Hege Karlstad (38) startet eget cateringfirma uten å ha noe erfaring fra bransjen. Etter første driftsår kan hun konstatere at Kulinarisk Fanatisme har fått en drømmestart.

Av Renate Brødreskift
– Da jeg begynte hadde jeg hverken penger eller peiling, ler Hege, tidligere hobbykokk og nå daglig leder for cateringbedriften Kulinarisk Fanatisme, som trolig vil omsette for tre millioner kroner i år. I fjor hadde bedriften en omsetning på fem hundre tusen.
– Jeg hadde ingen bransjeerfaring eller bakgrunn for å gjøre dette, men sannelig ser det ut som at jeg lykkes, sier Hege. Nå har hun ansatt to stykker i bedriften, og har også fått ansvar for kantine­driften i Lade Teknopark der hun har både kjøkken og kontor.

Matblogger
Ideen om å jobbe med mat ble født da Hege, som da drev et ridesenter, bestemte seg for å slutte med hest og det som hele livet hadde vært hennes store lidenskap. Interessen for mat hadde gradvis vokst frem, men mangel på tid hadde begrenset de kulinariske utskeielsene til kun et par ganger i året. Etter hvert startet hun matbloggen kulinariskfanatisme.no som skulle vokse til å få 60 000 unike visninger i løpet av en måned.
– Jeg kunne stå i fem, seks, sju timer hver dag og lage mat og prøve meg frem. Egentlig var jeg kjent for å spise rømme med grandiosa, men når jeg først slo til kunne jeg lage en tiretters. Det var kreativiteten som tiltrakk meg, sier Hege.
Deretter ballet det på seg med seier i NM i Streetfood, 1. plass i en Electrolux-konkurranse og 1. og 2. plass i «Året hjemmekokk». I fjor deltok Hege i matlagingsprogrammet «Mitt kjøkken ruler» på TVNorge, der interessen og kunnskapen om matlaging ble enda større. Hege, som da hadde jobbet flere år som salgssjef i grossistbransjen, gutset og startet opp for seg selv.

Da jeg begynte hadde jeg hverken penger eller peiling.

Tøff bransje
– Det var ekstremt skummelt. Jeg hadde ingen bransjeerfaring, så det var learning by doing, sier hun. Bedriften har hun bygd opp helt fra bunnen, uten noe egenkapital. Råvarene ble kjøpt inn med Mastercard og alle pengene som kom inn fra salg av mat gikk tilbake til bedriften. Nå har hun signert kontrakt med en investor, noe som betyr mer kapital og mulighet til å vokse raskere.
– Målet er å bygge opp en solid og sunn bedrift som kan levere hjemmelaget mat av god kvalitet. Jeg skal ikke bli størst, men samtidig vil jeg bli større enn jeg er nå, sier Hege. Hun medgir at det har vært vanskelig å komme inn i en bransje som er beryktet for å være ganske tøff.
– Da jeg begynte ble jeg advart av andre som drev for seg selv, og nå skjønner jeg hva de mener. Det er en ekstrem verden uten bremser. Har du en levering til 100 gjester i et bryllup så kan du ikke sykemelde deg den dagen og be de utsette bryllupet. Det er små marginer når det gjelder råvarekostnader og lønnskostnader, og min respekt for kokkeyrket har økt. Det er ikke rom for å svi sausen. Du må levere uansett, sier Hege.

SUKSESSOPPSKRIFT: Hege er fanatisk opptatt av at maten skal være hjemmelaget. Smørbrødene er hjemmebakt, og deler av pålegget er laget fra bunnen av.

Hjemmelaget mat
Suksessoppskriften mener hun består av mye jobbing samt hjemmelaget mat av god kvalitet. Hege sier hun ønsker å tilføre noe nytt til cateringbransjen.
– Jeg er fanatisk opptatt av at det skal være hjemmelaget mat med gode smaker. Vi lager alt fra bunnen av. Er det snakk om remulade så lager vi alt fra sylteagurken selv. I restaurantbransjen har man kommet ganske langt når det gjelder dette, men i cateringbransjen er det fortsatt litt sånn at man bare flytter emballasje. Men jeg tror cateringbransjen er på vei inn i en endring der kundene krever mer, sier hun.
Alt av brødmat på menyen er hjemmebakt, og tapasen ligner i følge Hege ikke noen annen tapas, med innslag fra både Spania, Tromsø og Asia.
– Vi tar det tradisjonelle og prøver å gjøre det litt utradisjonelt, samtidig som vi prøver å trekke opp kvaliteten, sier hun.

Gründerlivet
Det mest av livet til Hege dreier seg om jobb akkurat nå, og hun sier hun er typen som kan jobbe til klokka fire om natta dersom det er nødvendig. Samboeren hjemme på Heimdal kan i følge Hege gå opp i «Kvitt eller dobbelt» i cateringdrift.
– Egentlig har jeg ikke tid til så mye annet enn jobb. Av og til sover jeg litt, og så har jeg en hund og er veldig glad i naturen. Og så trener jeg. Jeg begynte for fire uker siden, sier hun med et smil.
Selv om gründerlivet er krevende, ville Hege gjort alt på nytt igjen.
– Man snakker mye om hvor hardt det er. Men det er viktig å få frem gleden ved å levere mat. Man føler en form for ærefrykt når man skal levere mat til et bryllup, som er den viktigste dagen i noens liv. Mat er alltid spennende. Jeg får utfoldet meg kreativt, og så liker jeg å jobbe under press med kniven på strupen, sier Hege.

– Min respekt for kokkeyrket har økt. Det er ikke rom for å svi sausen. Du må levere uansett, sier Hege Karlstad. (Foto: Fjellberg foto)