Ane-Malen klar for NM i sjømat

NM-FINALIST: Ane-Malen ­Fjellstad Hansen er den første ­ansatte fra Coop Mega som har klart å kvalifisere seg til NM­-finalen i sjømathandel.

VALENTINLYST: Ane-Malen Fjellstad Hansen (20) legger siste finpuss på sine sjømatferdigheter før årets NM-finale i sjømathandel. Lørdag 16. september kan du møte henne i reke­pilling-konkurranse på Valentinlyst senter.

Av Renate Brødreskift
Legger du turen innom ferskvaredisken til Coop Mega Valentinlyst i disse dager, er sjansen stor for at du finner Ane i full sving med å vurdere, filetere og anrette fiskeretter hun skal vise frem under NM-finalen i Oslo fredag 22. september. Der skal hun møte finalister fra hele landet til dyst i det som er en fagkonkurranse for profesjonelle sjømathandlere som til daglig jobber i sjømatdisken.

Håper på pallplass
Dette er første gang Coop Mega stiller med en finalist, og Ane er den eneste deltakeren nord for Dovre som er med i finalen i år. Målet hennes er å komme på pallen.
– De er utrolig dyktige, alle som er med. Hovedfokuset mitt er å gjøre det beste jeg klarer, så får det gå som det går. Men jeg vil jo satse på pallen, sier Ane.
20-åringen, som opprinnelig er fra Sørreisa, har jobbet i ferskvaredisken på Coop Mega Valentinlyst senter i tre år. Hun jobbet to år som lærling før hun det sist året har jobbet som fiskeansvarlig. For to år siden var hun med i NM i kjøttfag for lærlinger, der hun havnet på en god fjerdeplass.
– Jeg tror det kan hjelpe at jeg har vært med i et NM før. Det er mange som ser på deg og det er et høyt tempo, sier Ane.

Øver hver dag
NM-finalen arrangeres i forbindelse med Norges største matfestival Matstreif, og det hele vil foregå på Rådhusplassen i Oslo. Finalistene vil bli vurdert for sine faglige ferdigheter i håndskjæring, klargjøring av produkter for salg og eksponering av sjømatprodukter. Finalistene skal blant annet lage maks fem innovative fiskeprodukter og en fiskefarse, og Ane bruker nå hver dag i innspurten på å øve og planlegge rettene. En av rettene hun skal stille med er piggvar fylt med eple og avokadokrem, toppet med tindvedsirup.
– Jeg er så heldig at jeg får trent en del på jobb. Ellers så sitter jeg hjemme og planlegger om kveldene, sier hun.

Rekepilling-konkurranse
Flere av kundene på Valentinlyst har fått med seg at Ane skal være med i NM.
– De synes det er artig og spennende. Det trekker jo kunder til butikken, påpeker hun. Lørdag 16. september kan du prøve deg mot Ane i rekepilling-konkurranse på Valentinlyst senter, der de fem første kundene som klarer å pille flere reker enn NM-finalisten innen en viss tid vinner en kilo reker hver. Konkurransen vil foregå på stand utenfor senteret mellom klokka 12 og 14. For Ane er rekepillingen en del av forberedelsene til NM, der deltakerne skal gjennom en stresstest bestående av nettopp rekepilling.
– Jeg driver også og har rekepilling-konkurranser mot kollegene mine bak disken, sier hun med et smil.
Ferskvaresjef ved Coop Mega Valentinlyst, Arne Balstad, mener Ane har gode sjanser til å havne på pallen neste fredag, og sier NM-deltakelsen er viktig med tanke på markedsføringen av ferskvareavdelingen.
– Dette er jo artig for både Ane og for oss. Jeg tror hun har en reell sjanse til å komme på pallen, og dersom hun gjør det bra kommer vi til å bruke det i markedsføringen vår. Vi satser jo på å ha byens beste fiskedisk, og da må vi også ha kvalifiserte ansatte til det, sier han.