Planlegger hundrevis av husbesøk på Ranheim og Strinda

SANKER STEMMER FOR JONAS: Rekordmange AUF’ere i Trondheim vil delta under høstens valgkamp. Mange var forrige onsdag møtt opp på Kvilhaugen gård da partileder Jonas Gahr Støre gjestet Trondheim. F.v.: Tyra Jonsdottir (16), Gjermund Gorset (16), AUF-leder Julie Instad Hole (21) og Ulrik Vasseljen (16).

STORTINGSVALGET 2017: Årets valgkamp har mobilisert rekordmange AUF’ere. Vi har møtt fire av ungdommene som nå er ute og sanker stemmer for Jonas.

Av Jan Vestre

– Pågangen har vært helt enorm. Etter fire år med Erna og Siv er det tydelig at mange unge nå ønsker en helt annen retning på samfunnet, forteller leder av Trøndelag AUF, Julie Indstad Hole (21)

21-åringen fra Strindheim var for to år siden én av flere unge AUF’ere som ble valgt inn i bystyret. Forrige uke samlet hun troppene til valgkampåpning med partileder Jonas Gahr Støre på Kvilhaugen gård.

Valgkamp
– Det er nå alvoret og moroa starter. Ukene frem mot valget vil det gå i ett med skoledebatter, utdeling av morgenkaffe i Prinsen-krysset og ikke minst mange husbesøk. Vi skal banke på dører og fortelle at vi trenger en ny regjering som heller prioriterer flere helsesøstre foran skattekutt til landets rikeste.

Men langt fra alle som deltar i valgkampen er gammel nok til selv å stemme ved høstens valg. Det legger imidlertid ingen demper på engasjementet.

– Skal man få til en forandring i samfunnet må man være med å bidra der man kan. Det nytter ikke å stå på sidelinjen å «sutre», forklarer Ulrik Vasseljen (16) fra Tyholt.

Vasseljen som til høsten begynner på andre året ved KVT ser spesielt frem imot skoledebattene.

– Det skal bli skikkelig artig. Spesielt Høyre og FrPs urettferdige fraværgrense har engasjert mange elever.

Les også: «Høyre med helseløfte i valgkampen»

Engasjert ungdom
Skolepolitikk er også noe som engasjerer Gjermund Gorset (16) fra Strinda. 16-åringen ble tidligere i år valgt inn som ny ordfører i ungdommens bystyre.

– AUF i Trondheim har vært med på å sette mange viktige saker som økt satsing på kulturskolen og flere helsesøstre på agendaen, forteller Gorset som også hjalp til under kommunevalget for to år siden.

En som er med på sin aller første valgkamp er Tyra Jonsdottir (16) fra Lademoen.

– Å engasjere seg i en politisk ungdomsorganisasjon er noe jeg absolutt kan anbefale. Det er utrolig lærerikt samtidig som man stifter mange nye bekjentskaper. Det viktigste er at man får en unik mulighet til å være med på å påvirke samfunnsdebatten.

POLITISK ENGASJERT UNGDOM: Selv om ikke alle er gammel nok til selv å stemme ved høstens stortingsvalg er det ingenting å si på engasjementet. Samtalen gikk livlig rundt bordet under forrige ukes valgkamparrangement med Jonas Gahr Støre. F.v.: Ulrik Vasseljen (16), Tyra Jonsdottir (16), Gjermund Gorset (16) og AUF-leder i Trondheim Julie Instad Hole.

Mer radikal
– AUF har blitt hørt på en rekke områder her i Trondheim, men når det gjelder Arbeiderpartiet sentralt er det ikke like rosenrødt. Er det slik Grønn ungdom påstår at AUF er blitt redusert til en «valgkampmaskin»?

– På ingen måte. AUF har tradisjonelt alltid stått lenger til venstre enn moderpartiet. Selv om vi ikke får gehør for alt er vi allikevel med å holde partiet i ørene. Kravet om gratis skolebøker kom i sin tid fra AUF. Hvis vi kommer i regjering har vi forhåpninger om å få gjennom tre krav – lærlingplass til alle, én milliard mer til oppdatert utstyr i skolen og at helsesøster skal være tilstede hver dag på alle skoler.

Inspirasjon
Partileder Jonas Gahr Støre fortalte Bydelsavisa Strinda at han satt ekstra stor pris på at såpass mange ungdommer var møtt opp på Kvilhaugen gård forrige onsdag.

– Vi har en spennende valgkamp foran oss. For meg personlig finnes det ingen større inspirasjon enn å se politisk engasjert ungdom som den her i Trondheim jobbe for det man mener er et bedre samfunn. Enten det nå er snakk om å stå på gatehjørner eller gå på husbesøk i nabolaget utviser ungdommen et engasjement og en glede over å få delta mange av oss kan lære noe av.