Skandia Cup er viktig for Trondheim

LIV PÅ LADESLETTA: Alle kampene i turneringen spilles på Ladesletta, noe som skaper mer liv og røre og en bedre cup-opplevelse for både barn og voksne.

Arrangøren av Skandia Cup etterlyser større engasjement fra næringsliv og det offentlige for det de selv mener er en unik utstillingsarena for Trondheim.

Av Renate Brødreskift

Hver sommer samles cirka 10 000 barn og unge til det som for mange er årets fotballbegivenhet på Ladesletta. Sportsklubben Freidig har vært arrangør av fotballturneringen siden den startet i 1974, og klubben har bygget opp et stort apparat for å kunne gjennomføre arrangementet, med cirka 700 frivillige i sving både før, under og etter turneringen.

– Dugnadsinnsatsen i Freidig er formidabel, og det er vi veldig takknemlige for. Alle skjønner hvor viktig Skandia Cup er for Freidig fotball, sier leder for Skandia Cup Brynjar Aune.

ARRANGØRKLUBB: Sportsklubben Freidig gjør seg nok en gang klar til å skape gode cup-opplevelser for barn og ungdom på Ladesletta i slutten av juni. F.v. Dommeransvarlig Sigurd Harby, leder for Skandia Cup Brynjar Aune og dommeransvarlig Torgeir Berg Lunder.

Passert fjoråret
Han sier de allerede har passert fjoråret når det gjelder antall påmeldinger. Det er plass til 788 lag i hele turneringen, og per 25. april talte arrangøren 308 påmeldte lag. I fjor på samme tid lå antallet på 177 lag.

– I år er det fantastisk bra. Vi har fått gode tilbakemeldinger på kvaliteten på Skandia Cup, og det gjør at lagene bestemmer seg tidligere enn de gjorde før. Vi har noen flere tilreisende lag fra Østlandet, Møre og Romsdal, Nordland og Troms, og vi har også med et lag fra Østersund. Geografisk er det et større spenn enn tidligere, sier Aune.

BLANT LANDETS STØRSTE TURNERINGER: Skandia Cup samler nærmere 10 000 spillere i alderen 7-19 år fra hele landet til cup-spill på Ladesletta. Bildet er fra Skandia Cup i 2015.

Gratis aktiviteter
De siste årene har arrangøren gjort noen grep for å få samlet alle kampene på Ladesletta, slik at spillerne slipper å reise rundt til forskjellige arenaer i byen for å spille kamper.  Dette har gjort cup-opplevelsen bedre for deltakerne, mener Aune.

– Det blir litt mer rock n roll-stemning på sletta og vi ser at barn og voksne har det bra. For oss som arrangør er det også lettere å ha en base enn flere, påpeker Aune. Til årets turnering håper han å få til et samarbeid med den nye sambrukshallen på Lade, slik at de kan arrangere aktiviteter under tak. Utendørs vil det bli aktiviteter som sandvolleyball, boblefotball og minifotball. Alle aktivitetene på Ladeletta er gratis.

– Det er kjempeviktig for oss. Den eneste gangen foreldrene eller besteforeldrene må åpne lommeboka er i kiosken. Dette med idrett generelt og kostnader er noe det er mye fokus på for tiden, og vi ønsker å bidra til at det ikke skal bli dyrere å delta på Skandia Cup, sier cuplederen.

Har mange ideer
Han understreker at satsingen på utenomsportslige aktiviteter ikke vil gå på bekostning av den sportslige rammen rundt cupen, som i dag i følge Aune fungerer svært godt. Cuplederen har et ønske om å bygge opp Skandia Cup til å handle om noe mer enn bare fotball, slik at de kan skille seg ut fra andre turneringer.

– Det er så mange cuper og så mange valg, og jeg tror ungdommen blir mer bevisst på hva de velger å delta på. Vi vet hvor viktig Skandia Cup er for Trondheim, og tenker at det offentlige og næringslivet kunne vært med og utvidet cupen videre. Vi har mange ideer, men vi kan ikke ta risikoen alene siden dette koster penger, sier Aune, som samtidig ønsker å få frem at de har mange gode samarbeidspartnere i dag, både fra næringsliv og i Trondheim kommune, men at de ønsker et enda større engasjement.

Styrke regionen
– Tenk bare på den studiebyen og forskningsbyen som Trondheim er. Det er så mye man kan få vist frem, og her har vi ungdommer som er i en fase av livet der de skal gjøre noen valg. De skal blant annet velge studieretning, og da må vi få vist frem Trondheim så positivt som mulig, sier Aune.

Denne uka skal han i dialog med arrangøren av Storsjøcupen i Østersund, som foregår uka etter Skandia Cup, for å se på mulighetene for et samarbeid mellom de to arrangørene.

– Vi kan legge opp til at utenlandske lag kan delta i Skandia Cup først, så blir de fraktet med buss eller tog til Østersund uka etter. Samarbeidet kan også gå på dommerutveksling. I stedet for å se på hverandre som konkurrenter, kan vi se på hverandre som to cuper som kan styrke sin posisjon og som kan styrke hele regionen, sier Aune.

Viktig for klubben
Skandia Cup er også en viktig inntektskilde for fotballavdelingen i Freidig. I fjor gikk arrangementet med et rekordstort overskudd, og klubben har brukt 350 000 kroner av overskuddet til å pusse opp garderobene i løpet av vinteren.

– Det er viktig at cupen har en sunn og god økonomi. Jo større overskudd vi klarer å skape, jo bedre fasiliteter klarer vi å bygge opp her på anlegget vårt, sier Aune.

SKANDIA CUP:

  • Skandia Cup er blant landets største fotballturneringer for barn og ungdom
  • Cup-spillet er fordelt på en miniturnering for spillere mellom 7-12 år og en hovedturnering for spillere mellom 13- 19 år
  • Miniturneringen arrangeres 23.- 24. juni
  • Hovedturneringen arrangeres 25. – 30.juni
  • Påmeldingsfrist er 30. mai