Siste finpuss før 17. mai

I BYDELSBILDET: Nardo skolekorps starter nasjonaldagen med å marsjere fra Blomsterbyen ned til Nardo skole. Bildet er fra 17. mai i fjor (Foto: Randi Moen Sund).

Nasjonalsangen må låte bra og marsjeringen bør skje i takt når Nardo skolekorps inntar gatene 17.mai.

Av Renate Brødreskift

Korpset starter nasjonaldagen grytidlig med marsjering øverst i Blomsterbyen, og avslutter dagen med familiearrangement på Nardo skole på kvelden. De rundt 40 medlemmene i juniorkorpset og hovedkorpset gjør i disse dager unna de siste øvingskveldene før den store dagen, og til helgen venter et marsjseminar med en tidligere gardist fra Hans Majestet Kongens Garde.

– Det gjør noe med ungene når de får på seg uniformene, og når de går gjennom gatene og det både låter fint og ser bra ut, sier korpsleder Karsten Selseth Landrø.

GOD REKRUTTERING: Korpsleder Karsten Selseth Landrø forteller om god rekruttering til skolekorpset de siste årene, og mener det gode samarbeidet med Nardo skole er en del av årsaken til den positive utviklingen.

Opp klokka fem
Musikerne Eline Selseth Landrø (15), Ulrik Ruud (14) og Andreas Arnøy (13) er enige i at det er ekstra stas å spille i korps 17. mai, selv om det også kan være ganske slitsomt.

– Jeg må stå opp klokka fem, men det er bare en dag i året så det er egentlig veldig koselig, sier Eline, som har spilt i korpset siden hun var syv år gammel. Eline forteller at de er bare to stykker fra hele trinnet hennes på skolen som spiller i korps, og hun synes derfor det er fint å få vist frem litt av det det korpset gjør. Selv om korps handler om så mye mer enn 17. mai.

SLITSOMT MEN KOSELIG: Eline Selseth Landrø (15), Andreas Arnøy (13) og Ulrik Ruud (14) gleder seg til å få vist frem korpset på 17. mai, selv om de synes det er slitsomt å stå opp klokken fem på nasjonaldagen.

– Det beste med Nardo skolekorps er at det er et veldig godt miljø, og det er koselig å komme på øvelse, sier Eline.

– Og når vi er på turer får vi også tid til å slappe av. Og det er bra, sier Andreas og ler.

Viktig inntektskilde
Nardo skolekorps feirer jubileumsår hvert femte år, og korpset bruker da å reise på utenlandstur. Til 65-årsjubileet neste år planlegger korpset en tur til Barcelona, og da trenger de inntekter. 17. mai er korpsets viktigste inntektskilde, og kasserer i korpset Tor Magnus Hindenes håper folk på Nardo tar turen til det tradisjonelle 17. mai-arrangementet på Nardo skole 17. mai.

– Det blir den store happeningen. Da er det leker, pølser, is og brus, sier han. Kassereren kan ellers fortelle at de er en dugnadsvillig gjeng i korpset som gjerne tar på seg flere oppdrag for å få inn penger i korpskassen. Men å selge dopapir ønsker de ikke.

– Vi prøver å unngå salgsdugnader, det overlater vi til andre. Vi har scannet billetter til konserter, hengt opp jakker i garderoben, vasket kontorlokaler og vært vakt på Robbie Williams-konsert, forteller han.

Færre dugnader
Styremedlem Per Gjengår forteller at korpset også tar noen spilleoppdrag for å få inn penger. Korpset har blant annet vært nisseorkester på Nardosenteret og spilt på restaurant Havfruen.

-Det er mange som tenker at det er mye å gjøre som korpsforelder. Stemmer det?

– Det er en del dugnadsarbeid, men det går stort sett greit å få i folk. Det er jo sosialt for oss foreldrene også siden vi møtes når ungene har øving eller i forbindelse med styremøter, sier han.

Korpsleder Selseth Landrø understreker at det ikke er flere dugnader i skolekorpset enn det er i andre aktiviteter. Snarere tvert i mot.

– Jeg har unger som driver med sport, og der er det vesentlig høyere dugnadsinnsats enn i korpset. Men det er mange foreldre i korpset som gjør en stor innsats, og den innsatsen går til å gi barna et godt musikktilbud i nærmiljøet sitt, sier han.

JUNIORKORPS OG HOVEDKORPS: Nardo skolekorps har cirka 40 medlemmer fordelt på juniorkorpset og hovedkorpset. Her er juniorkorpset representert ved f.v. Mathea Degirmenci Sandberg, Markus Skalle, Signe Strand og Andrea Lea Lein.

God rekruttering
Korpslederen forteller om god rekruttering til skolekorpset de siste årene, og mener opprettelsen av instrumentfondet har betydd mye for korps i Trondheim. Instrumentfondet er en statlig støtteordning for skolekorps der det bevilges penger til kjøp av instrumenter.

– Vi har mulighet til å kjøpe nye, gode instrumenter, og det er jo noe helt annet å spille på et instrument som funker enn på et gammelt, slitt instrument, sier han, og legger til at korpset også har et godt samarbeid med Nardo skole for å sikre god rekruttering.

Nardo skolekorps starter nasjonaldagen med å marsjere fra øverste del av Blomsterbyen klokken 06.30. Arrangementet på Nardo skole begynner klokken 16.30.

TRADISJON: Det tradisjonelle familiearrangementet på Nardo skole på ettermiddagen 17. mai er en viktig inntektskilde for korpset (Foto: Randi Moen Sund).