Borgstua åpnet igjen

ÅPNET IGJEN: Avdelingsleder for publikumsavdelingen Ingeborg Colling Høgseth er fornøyd med å ha fått med Prima som ny driver av Borgstua. Tirsdag 3. april var kafeen i drift igjen, etter å ha holdt stengt siden januar.

Etter å ha holdt stengt siden januar, åpnet kafeen i publikumsbygget på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum igjen tirsdag 3. april.   

Av Renate Brødreskift

Kafeen måtte stenge dørene ved nyttår som følge av at MiST v/Sverresborg avsluttet avtalen med den daværende driveren av kafeen Kontrast Catering. Nå er det mat- og drikkeservering i lokalene igjen etter at MiST signerte en femårskontrakt med Prima, som blir den nye driveren av kafeen.

En del av museumsopplevelsen
– Vi er kjempeglade for å ha fått med Prima. Det har vært en lang prosess for å få med de driverne vi mener egner seg best. Prima vil drive både Borgstua og serveringen på friluftsmuseet, noe som passer godt med deres konsept.

De er store og kan levere til store selskaper, sier avdelingsleder for publikumsavdelingen ved Sverresborg Trøndelag Folkemuseum Ingeborg Collin Høgseth.

Hun ser frem til å få vise frem trøndersk matkultur på museet, og håper på et godt samarbeid med de nye driverne.

– Matopplevelsen er jo en stor del av museumsopplevelsen. Nå er det driverne som skal utvikle konseptet, men vi synes jo at vi bør gjøre et nummer ut av at vi er hele Trøndelags folkemuseum nå når Nord- og Sør-Trøndelag har slått seg sammen, ved å servere mat fra ulike deler av fylket. Det byr seg i hvert fall en mulighet nå, sier hun.

Vafler, baguetter,kaffe og te med økologisk tilsnitt
Dette blir muligens bestselgerne ved nyåpnede Borgkafeen ved Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. . –Vi er glade for å være i gang, sier Siv June Øyen fra Prima AS, som er den nye kafedriveren og blir bedriftens ansikt utad i tida fremover. Med seg har hun Slowomir Niemia som kokk på kjøkkenet. –Vi kommer til å holde de samme åpningstidene som museet, 10 til 15 fra mandag til fredag og 12 til 16 i helgene, sier hun. I tillegg til vanlig kafemat vil Borgkafeen også tilby andre retter, både en viltgryte og rømmegrøt står på menyen.

KAFFE, BRUS OG VAFFEL Ann Marit Longva med Håkon på 2 1/2 år besøker den nyåpnede Borgkafeen på Sverresborg onsdag 4. april. Siv June Øyen bak kassen blir kafeens ansikt utad i tida fremover.

Møteplass
Kafeen brukes også som en møteplass for mange på Byåsen, og Collin Høgseth håper de lokale gjestene finner veien tilbake til kafeen når den åpner igjen.

– Vi merker jo at det har vært mindre besøk. Det er mange som bruker kafeen uten å besøke museet, så det er klart det har vært mindre liv her de siste månedene. Det betyr mye for oss at kafeen brukes som en møteplass der man kan sette seg ned og ta en kopp kaffe, sier hun, og legger til at det har vært mulig å ta seg en kopp kaffe i lokalene mens kafeen har vært stengt.

– En bra arena for oss
Administrerende direktør i Prima Atle Magnar Angvik sier det var flere årsaker til at de ønsket å gå inn som drivere av Borgstua.

– Dette er en kjempebra arena for arbeidstrening, og bra for oss omdømmemessig i og med at vi er en arbeids- og inkluderingsbedrift. Det å ha en arena for opplæring av folk er en vesentlig sak for oss. Vi driver jo også Skistua, noe som har vært en stor suksess. Vi har tredoblet omsetningen på Skistua etter at vi tok over driften for seks år siden, sier Angvik.

Vil passere to millioner
Han tror det vil være gunstig for både Prima og museet å få inn en aktør som Prima.

– Vi vil nok bidra til at det blir flere arrangementer i forbindelse med museet. Vi tar imot henvendelser nesten daglig fra bedrifter i Trondheim som skal ha servering på arrangementer, og vi har per i dag 40 arrangementer fra 3. april og frem til sommeren, sier Angvik.

Han sier det vil være normal kafedrift i Borgstua på dagtid, mens åpningstidene ellers vil tilpasses museets åpningstider og spesielle arrangementer.

Omsetningsmessig sier han de satser på å passere to millioner kroner ved utgangen av 2018, mens de i løpet av et helt driftsår vil ha en omsetning på 3,5 millioner.

Tilbake til Tavern
MiST har også signert kontrakt med ny driver av restauranten Tavern, som i likhet med Borgstua ble drevet av Kontrast Catering frem til kontrakten ble avsluttet ved nyttår.

ÅPNER TIL SOMMEREN: Restauranten Tavern åpner dørene igjen 1. juni.

Ny driver er selskapet Støy Restaurantdrift, som drives av Stig Holst Pedersen og Øystein Jarl Brevik. Førstnevnte har vært driver på Tavern før, og vender nå tilbake for å vekke gamle Tavern til live igjen.

– Tavern vil bli slik det var før, med gjenkjennbare retter. Tavern er jo kjent for tradisjonsmat- og drikke, og det skal de fortsette med, sier Collin Høgseth, som kan opplyse at restauranten vil åpne igjen 1. juni.

Det har ikke lyktes Bydelsavisa Byåsen å få tak i Stig Holst Pedersen for en kommentar rundt driften av Tavern.