Sesongstart på Grilstad

IDYLLISK: Den nye restauranten ligger helt nede ved Strindfjorden, rett ved gjestehavna (Foto: Bennett Reklamebyrå).

Til helga åpner restauranten Land & Strand på Grilstad Marina. Pågangen har vært så stor at restauranten har stoppet alle forhåndsbookinger til åpningsdagen.

Av Renate Brødreskift

– Responsen har vært over all forventning. Vi har ikke en gang en ledig sitteplass til åpningsdagen, for vi må prøve ut kjøkkenkapasiteten først, sier restaurantsjef Thor Øyvind Bergan når Bydelsavisa Strinda møter ham noen dager før det braker løs.

SPENT: En spent restaurantsjef kan fortelle om en respons over all forventning før åpningen av restauranten.

Folkelig og sosialt
Restauranten ligger helt nede ved Strindfjorden, rett ved siden av Grilstad Småbåthavn, og blir det første serveringsstedet i området. Restaurantsjefen beskriver beliggenheten som «helt magisk».

– Folk har sterke meninger om hva vi skal være, og det er nesten så en begynner å bli litt nervøs, sier Bergan med et smil. Han understreker at Land & Strand skal være en plass for alle uansett hvor man kommer fra og hva man kommer i. Her skal du kunne ta en kopp kaffe, nyte en øl på uteserveringen, spise en lett lunsj eller ta en helaften.

– Maten skal gjenspeile både det folkelige og det sosiale. Vi har deletallerkener, der folk kan sette sammen maten selv. Det kan minne litt om tapas, sier Bergan. Menyen er basert på lokale råvarer, og fisken skal gjerne leveres sprell levende fra fiskebåtene på kaia på Grilstad. Men noen ren fiskerestaurant skal det ikke være.

– Det ligger i navnet. Vi har både landmat og strandmat, sier Bergan.

Åpent i påska
Restauranten har også to selskapslokaler som hver har plass til 80 og 40 personer, og som kan slås sammen ved større selskap.

– Vi blir både en bydelsrestaurant og selskapslokale. Selskapsvirksomheten kommer til å bli det tryggeste og mest forutsigbare ved driften omsetningsmessig, sier Bergan.

Restauranten kommer til å være åpen hver dag fra 11 til 23, og frem til klokken 24 på fredager og lørdager. I påska holder den åpent hver dag, bortsett fra 2. påskedag. – Vi er ikke bare en restaurant, men også en destinasjon. De som er hjemme i påska kan legge turen hit og ta en øl eller en matbit, foreslår Bergan.

Restauranten ligger rett ved siden av Grilstad småbåthavn (Foto: Trondheim båtforening)

Restauranten ligger rett ved siden av Grilstad Småbåthavn (Foto: Trondheim båtforening)

Et møtested
Daglig leder i Trondheim Båtforening Jan Terje Strømsnes ønsker det nye serveringsstedet ved småbåthavna velkommen. Det er båtforeningen som står for driften av Grilstad Småbåthavn, som åpnet i mai 2015, og foreningen har det siste året hatt klubbkontoret sitt i restaurantbygget.

GODT BÅTMILJØ: Daglig leder i Trondheim Båtforening Jan Terje Strømsnes sier det er et godt sosialt miljø på Grilstad Marina.

Strømsnes mener det nye tilskuddet vil være viktig for miljøet på havna, og tror det vil føre til at flere får øynene opp for hvilke muligheter man har med båt i Trondheim.

– Her har man mulighet til å ta i bruk fjorden som friluftsområde. Det er fritt frem til å seile rett ut i fjorden, uten at man må tenke på broer eller strøm i kanalen slik som man har i byen. Restauranten vil også styrke miljøet her og bli et samlingspunkt, sier Strømsnes.

Til palmehelga forvandles den vinterstille havna til ei småbåthavn med yrende liv når båtfolket tar fatt på årets sesong. Båteierne er i følge Strømsnes alt fra erfarne båtfolk til de som aldri har eid båt før, og havna har også seks fastboende som bor i båtene gjennom hele året.

– Det har blitt et veldig godt sosialt miljø her, med folk som bor i båtene sine og som overnatter her om sommeren. Mange bruker båten som de bruker hytta. Det var en båteier som sa til meg at han i løpet av 14 dager på Grilstad hadde blitt kjent med flere folk enn han hadde i løpet av fem år på havneanlegget i byen, sier Strømsnes.

Fastboende
Jon Petter Myklebust er en av de fastboende på havna. Sammen med kona og datteren på 2 ½ år har han de siste to årene bodd i seilbåten Vilja, som er en 50 fot Bavaria. Her lever familien et helt vanlig A4-liv, med jobb og levering i barnehage.

FASTBOENDE: Jon Petter Myklebust bor i seilbåten Vilja sammen med kone og en liten datter på 2 ½ år.

– Det er jo sosialt å bo sånn. Folk stikker innom hverandre, vi feirer jul i lag, vi hjelper hverandre og vi ser til de andre båtene. Her er det plass til alle, både de som har kjøpt sin første båt og de som er oppvokst i båt, sier Myklebust, som ser frem til å få en restaurant i nabolaget.

– Det er jo bestandig folk som går turer her, men nå er det akkurat som om det våres og det myldrer med folk rundt omkring. Vi er spente nå når kafeen åpner, og det blir jo kjekt å kunne dra bort og ta seg en kopp kaffe, sier han.

– Det blir mange fine middager på familien fremover nå da?

– Det har det vært før også, men nå kan vi spise de på restaurant, sier han med et smil.

Båtinteressen øker
Strømsnes opplyser at båtforeningen i dag har cirka 370 båtplasser på Grilstad Småbåthavn, og sier at etterspørselen er konstant. Når havna er ferdig utbygd vil den romme cirka 650 båter.

Det vil bli plass til totalt 560 båter i havna (Foto: Trondheim Båtforening)

– Vi bygger ut i henhold til etterspørselen. Vi har bygd ut med 57 nye båtplasser i år, og halvparten er leid ut. Jeg regner med at det er helt fullt når vi kommer til juni og juli, sier Strømsnes. Han mener Grilstad Marina er et av de flotteste havneområdene i Norge.

– Kvaliteten er på topp. Vi bruker kobberplater på bunnen under pirene der flytebryggene er jordet for å unngå tæring på både båter og anlegg. Vi bruker kun det beste av materiell til utforming av havna, og det er profesjonelle folk som gjør jobben. Så har du fasiliteter som parkering med overvåkningskamera, drivstoffanlegg og restaurant, sier han.