Bydelsbibliotek først ute med elsykkelutleie

FØRST UTE: Moholt bibliotek er først ute i landet med å tilby utlån av elsykler med lasteplan. Avdelingsleder Lars Danielsen (t.v.), varaordfører Ola Lund Renolen og rådgiver i Miljøenheten Hanne Aaserud (t.h.)

Som første bibliotek i landet tilbyr Moholt bibliotek utleie av elsykler med lasteplan. Målet er å inspirere flere til å bruke elsykkelen som transportmiddel.

Av Renate Brødreskift

Onsdag 28. februar trillet de to første elsyklene ut fra bydelsbiblioteket på Moholt, etter at varaordfører Ola Lund Renolen hadde foretatt den offisielle åpningen av det nye lånetilbudet.

Syklene er finansiert av Miljøenheten i Trondheim kommune, og målet er å gi folk mulighet til miljøvennlig varetransport uten bruk av bil. Lasteplanet på syklene har en maksvekt på 100 kilo, og syklene vil være utstyrt med piggdekk om vinteren.

Inspirert av Ikea
– Dette går jo rett inn i den grønne omstillingen med delingsøkonomi og Trondheim kommunes ambisiøse mål om å redusere klimagassutslippene med 80 prosent innen 2030, sa Renolen i sin tale til forsamlingen som hadde møtt opp på åpningen. Renolen fortalte hvordan ideen til sykkelutlånet ble til under en studietur med byutviklingskomiteen til København, der møbelkjempen Ikea er i ferd med å føre opp et stort varehus midt i København, uten en eneste parkeringsplass utenfor varehuset. I stedet vil det tilrettelegges med utlån av transportsykler.

Da det ble frigjort midler fra overskuddet i Trondheim kommune i fjor, dukket muligheten opp for et lignende tilbud i Trondheim.

– Vi kom frem til at vi ville prøve dette. Og siden vi allerede har verktøyutlån på biblioteket, var det ikke så ueffent å spørre de, sier Renolen.

OFFISIELL ÅPNING: Varaordfører Ola Lund Renolen stod for den offisielle åpningen av sykkelutlånet ved å låse opp sykkellåsen.

Verdenspremiere
Moholt bibliotek har siden juni 2017 tilbudt utlån av verktøy, noe som har blitt en suksess, og ved hovedbiblioteket i byen kan man låne frø fra et frøbibliotek. Rådgiver i Miljøenheten Hanne Aaserud sier det derfor var naturlig å legge sykkelutlånet til biblioteket.

– Så vidt jeg vet er det ingen andre bibliotek som har utlån av elsykler med lasteplan, så dette er en verdenspremiere, sier Aaserud, som håper at flere vil få øynene opp for elsykkel som et alternativ til bil.

Aldri prøvd elsykkel
En av de første lånekundene som ville prøve elsykkelen var Charlotte Rikheim, som bor med mann og barn på Angelltrøa. Rikheim har aldri prøvde en elsykkel før, men tror at en elsykkel kan erstatte bilen på mange områder, og er heller ikke fremmed for å bruke den til og fra Ikea for å handle flatpakker.

I STEDET FOR BIL: Charlotte Rikheim var en av de første lånekundene som tok i bruk det nye lånetilbudet.

– Det vil jo bli i stedet for å bruke bil til slikt som småkjøring og handling. Hvis man har sykkelen tilgjengelig vil det nok også dukke opp andre behov. Så har jeg også veldig sansen for dette med å dele, sier hun.

Mer fiksing
Avdelingsleder ved Moholt bibliotek Lars Danielsen er spent på hvilken mottakelse elsyklene vil få, og synes det er et godt tegn at de to syklene var reservert allerede før åpningen. Han sier det vil være naturlig å videreføre verktøy- og sykkelutlånet til å legge enda mer vekt på gjenbruk og det å reparere ting.

– Vi ønsker å styrke kompetansen vår på det med å fikse ting, og vil få inn en egen person, en såkalt fikseressurs, som vil være finansiert av Miljøenheten. Da vil vi blant annet ha fiksing av sykkel til våren, forteller Danielsen.

Hovedbiblioteket neste
Aasreud forklarer at sykkelutlånet er et prøveprosjekt som vil gå ut året. Dersom bruken av syklene øker, vil Miljøenheten gå inn for å utvide tilbudet med flere sykler og flere utlånsplasser. Før sommeren vil også hovedbiblioteket i byen kunne tilby sykkelutleie. Aaserud opplyser at hver sykkel har en verdi på 50 000 kroner.

Ønsker du å låne elsykkel, kan du ta kontakt med Moholt bibliotek. Biblioteket har utarbeidet lånebetingelser for utlån av syklene, og syklene kan bare lånes og leveres på Moholt bydelsbibliotek. Det er 18 års aldersgrense for lån av elsykkel.