Unggutter satser på gentlemanssport

Sondre Elvevold, Eirik Øy, Brage Fagervold og Marcus Wolan legger ned mange treningstimer i curlinghallen på Leangen for å nå VM-drømmen.

Leangen:De legger ned utallige timer på isen hver uke og har ambisjoner om å bli et VM-lag. Dette er sannsynligvis ikke siste gang du leser om Team Wolan.

Av Renate Brødreskift

Marcus Wolan (18), Brage Fagervold (17), Eirik Øy (16) og Sondre Elvevold (16) utgjør juniorlaget til

NM-SØLV: I januar tok Team Wolan sølv i junior-NM.

Trondheim Curlingklubb. Laget trenes av Gaute Nepstad, som selv har bronse fra junior-VM og flere NM-titler som meritter. For litt over en måned siden tok Team Wolan sølv under junior-NM på Stange ved å slå juniorlandslaget i semifinalen. Trønderne måtte se seg slått av Lillehammer Curlingklubb i det som ble en jevn og spennende finale.

Senior-NM
– Det var surt akkurat der og da, men når vi tenker på det i etterkant så var det en bra prestasjon. Målet vårt var topp tre, sier Brage, som forteller at nivået blant de beste juniorlagene i Norge er høyt. Team Wolan sikter mot toppen, og i første omgang er målet å kvalifisere seg til senior-NM på Lillehammer i slutten av mars. Det betyr enda tøffere motstand enn de er vant med på juniornivå.

– Da møter vi de som spiller i OL. Jeg tror vi skal klare å kvalifisere oss, sier Marcus, som sammen med resten av laget skal spille om plass i senior-NM i regionsmesterskapet på Oppdal 23.-25. februar. Helga etter venter nordisk turnering i Åland i Finland, der målet er å bli blant de tre beste lagene i serien sammenlagt.

Går curlinglinja på Oppdal
Det store målet til guttene er å få representere Norge mens de enda spiller på juniornivå. Da er det viktig at de får trent godt nok sammen som lag. Marcus og Eirik bor i ukedagene på hybel på Oppdal, der de begge går Toppidrett Curling på Oppdal videregående skole. Helgene tilbringes i curlinghallen på Leangen eller på turneringer rundt om i landet. Det hender også at Brage og Sondre reiser til Oppdal for å trene med resten av laget.

– Laget har en avtale om fire treninger i uka. Det er viktig at ingen dropper ut, sier Brage. Når han er ferdig på lærlingjobben sin i ukedagene, drar han rett til curlinghallen for å trene. Står det mellom en kinotur eller to timer med curling, er valget lett.

– Det handler om dedikasjon, supplerer Eirik.

Fysisk krevende
Utenom sesongen er det styrke- og bevegelighetstrening som gjelder. For curling er en fysisk krevende sport, selv om mange ikke tror det.

– Vi bruker å kjenne det i føttene etter kamp. Kostingen er det mest fysisk krevende, for det er ikke bare å dra kosten bortover. Du skal ha mest mulig vekt på kosten, samtidig som kosten skal ha størst mulig friksjon. Du bruker kjernemuskulaturen, sier Marcus. Sporten stiller store krav til spillernes mentale utholdenhet, og blir ofte kalt sjakk på is.

– Og så er det en sosial sport, der det er god kontakt mellom motstanderne. Det kalles jo en gentlemanssport, sier Marcus.

Vanskeligere enn man tror
Guttene synes det er artig å holde på med en sport som ikke så mange andre på deres alder drive med. Samtidig skulle de gjerne sett at flere unge begynte med curling for å få større oppmerksomhet rundt sporten. Trondheim Curlingklubb har i dag rundt 250 medlemmer, der cirka 30 tilhører junioravdelingen. Nå under vinter-OL merker de godt at flere får lyst til å prøve seg på curlingisen.

– Alle som prøver curling for første gang sier det er mye vanskeligere og artigere enn de hadde trodd, sier Marcus.