Trondheims mest spennende butikk

Marianne og Kim ønsker alle velkommen innom for å oppleve en annerledes verden.

Trondheims mest spennende butikk

Midtbyen: Outland på Mercursenteret har lenge vært et populært sted for de som interesserer seg for alt fra manga og anime til science fiction og Harry Potter.

Av  Elise Gull Askim

Da Outland startet opp solgte de i hovedsak tegneserier og bøker. Nå selger de det, og i tillegg mye spill og andre effekter, samt et stort innslag fra japansk popkultur. Til tross for et bredt utvalg, så selger de fremdeles mest av tegneserier og bøker.

Daglig leder Kim Hikaru og butikkansatt Marianne Ekren fører meg inn på et rom de vanligvis bruker til spillkvelder. For å komme dit må man gjennom en rekke lager, en liten gang og en veldig liten dør. -Litt sånn som Narnia, spøker de.

Til tross for en interessant inngang er det et stort og romslig rom, som om få timer vil være fylt av Pokémon-entusiaster for ettermiddagens spillkveld. -De arrangementene vi har bringer folk, som kanskje føler seg litt utenfor, sammen, forklarer Kim. Outland er den eneste butikken i Trondheim med et slikt tilbud. -Generelt er det få butikker igjen i Norge som tilbyr det fellesskapet vi har, legger han til.

 

Avdeling for søte ting: Kawaii betyr søtt på japansk, og her viser Marianne et eksempel på søte, japanske effekter.

Vil bryte fordommer
Det er mange stereotyper og fordommer rundt kundegruppen og butikken. Det er kanskje ikke alle som helt forstår «hva greia er» når det gjelder alt fra anime til ulike spill. Kim forteller at det er mange som tror de driver med noe okkult og rart.

-Det er viktig for meg at folk får vite at det vi driver med er ok og normalt, det er bare hobbyer. Kim forteller at kundene er folk i alle aldre med unik og ulik bakgrunn.

-Vår eldste kunde heter Knut, han nærmer seg nok 90 år, og for han spesialbestiller vi ting som VHS-filmer og LP-plater. Stamkundene våre er grunnmuren vår, det er de som gjør oss bra, understreker han. Fellesbetegnelsen på kundene våre er at de er kreative og flinke mennesker.

 

Harry Potter: Her kan du komme deg til plattform 9 ¾ for å ta toget til Galtvort.

Marianne har også hatt flere møter med fordommer. Hun forteller om en interessant dag på jobb. -Jeg fikk spørsmålet; jobber dere her? Dere er jo ikke stygge, da er dere ikke ekte nerder?,forteller Marianne og ler. Mange barn og unge i Norge bruker ordet «nerd» som en lett nedsettende betegnelse på generelt skoleflinke elever. -Vi som jobber her er normale folk med en hobby, konstaterer de.

Blir god i engelsk av å spille
-Vi har hatt spillere her som har vunnet tre av fire pokemonmesterskap, på verdensbasis, og det er noe det er penger i, forteller Kim. Satser man på gaming, kan man få sponsorer og jobbmuligheter. -Folk forstår det ikke, men det betyr ikke at det ikke er verdig å drive med, sier Kim.

Det blir bare flere muligheter for å drive med hobbyen sin som jobb. Verdens største YouTuber, Felix Kjellberg, er et eksempel på det. Han håver inn masse penger for å filme at han spiller spill på kanalen sin, som i dag har over 60 millioner følgere.

-Det er sunt å la ungdommen ha drømmer og hobbyer. Produktene vi selger og fellesskapet vi har er noe som bidrar til at barn og unge blir kreative, forklarer Kim. Han forteller om sønnen sin på 9 år, som på grunn av tegneserier og bøker på engelsk, er tre nivå over resten av klassen sin på barneskolen i engelsk.

Marianne mener også at dataspill er grunnen til at hun ble god i engelsk. -Jeg spilte mye World of Warcraft da jeg var ung, folk kom til meg og sa at jeg ikke hadde noen venner og var usosial. Det stemte ikke i det hele tatt, jeg hadde venner over hele verden som jeg pratet med på Skype da vi spilte, på engelsk. De møtte jeg en gang i året, forteller hun. Kim legger til at spilling på nettet er litt som å ha en brevvenn, i moderne tid. -Så lenge hobbyen ikke går utover helsa og skolearbeidet, så bør det være greit, konstaterer Marianne.