Maren skrev seg til Island og USA

VINNER: Maren Guldteig Lien (17) ble utropt som vinner av Odd Fellows skrivekonkurranse i forrige uke. Her sammen med representanter fra Odd Fellow-ordenen i Trondheim. Fv. Randi Muri, vinner Maren Guldteig Lien, Terje Selbo og Arve Lønnum.

Maren Guldteig Lien (17) vant skrivekonkurranse på skolen ved å imponere både norsklærer og jury med sin tekst om «Den gylne regel i vår tid».

Av Renate Brødreskift

Maren var en av rundt 150 elever ved vg1 på Charlottenlund videregående skole som deltok i skrivekonkurransen, som er et samarbeid mellom skolen og organisasjonen Odd Fellow. Onsdag forrige uke var hele første trinn samlet for å få med seg annonseringen av vinneren. Maren, som visste at hun var en av syv finalister, var likevel uforberedt på å vinne.

– Jeg ble overrasket og veldig stolt, sier hun.

Lærer om FN
I premie får hun en reise i regi av Odd Fellow-ordenen, der turen først går til Island og deretter til USA og New York, der Maren får møte vinnere fra de andre Odd Fellow-distriktene i Norge og fra andre europeiske land. I New York skal elevene blant annet besøke FN-bygningen.

– Jeg har aldri vært på noen av de plassene før, så det blir spennende, sier Maren.

Skrivekonkurransen er en del av ordenens ungdomsarbeid, der målet er å skape økt internasjonalisering, gjensidig respekt og større forståelse for demokratiet. Skrivekonkurransen skal blant annet gi ungdommene en bedre forståelse av hva FN står for, og elevene står fritt til å reflektere rundt temaet Den gylne regel, også kjent som gjensidighetsprinsippet, og hvordan FNs menneskerettigheter forholder seg til leveregelen.

Den gylne regel
Prinsippet er formulert ulikt i forskjellige religioner, men betydningen er den samme: du skal oppføre deg ordentlig mot andre for at andre skal oppføre seg ordentlig mot deg.

Hvordan løste du oppgaven, Maren?

– Jeg ville vise hvordan vi både som enkeltpersoner og på et globalt plan bryter eller følger denne regelen, og jeg ville vise at det er den samme grunnen til at enkeltmennesker eller hele nasjoner bryter den, sier hun.

I besvarelsen har hun brukt eksempler fra både fortid og nåtid, og norsklærer Hanna Marit Aas er imponert over 17-åringens evne til å reflektere over ulike hendelser i samfunnet.

IMPONERTE LÆREREN: Norsklærer Hanna Marit Aas lot seg imponere over besvarelsen til Maren og hennes evne til å reflektere over hendelser i samfunnet.

Imponert
– Hun har noen perspektiver på ulike forhold i verden som det er uvanlig at 16-åringer har. Hun refererer til faktiske hendelser slik som Holocaust, frikjennelsen av Joshua French og norsk asylpolitikk, som er blant Europas strengeste, sier læreren.

Også koordinator for konkurransen Arve Lønnum lot seg imponere over teksten til Maren.

– Den traff meg. Teksten er også meget velskrevet, har et modent språk, fine argumenter, og har en overbevisende drøfting, sier Lønnum. Dette er femte gang han er koordinator for konkurransen, og den pensjonerte læreren lar seg stadig imponere over elevenes evne til å reflektere over hendelser i samfunnet.

– Når jeg tenker på meg selv som 16-åring, så nådde jeg ikke dere til knærne en gang når det gjelder bevissthet rundt det som skjer i verden. Dere viser en refleksjonsevne som lover godt for fremtiden, sa han i sin tale til elevene.

Fjerner myter
Lønnum mener det er viktig at en organisasjon som Odd Fellow kan samarbeide med skolene, og er takknemlig for måten skolen har løst oppgaven på. Skrivekonkurransen er et tverrfaglig prosjekt, som er en del av norsk- og samfunnsfagundervisningen, og elevene har jobbet med prosjektet siden i fjor høst.

– Det at vi kan komme inn i en institusjon i samfunnet og vise at vi er noe annet enn en mystisk og hemmelig orden er viktig. Kanskje vil vi bli mer omtalt via de unge, og kanskje snakker de om oss hjemme med foreldrene. Et slikt prosjekt er med på å avmytifisere dette med ordener og losjer, sier han.

– Skolen skal jo støtte ungdom og veilede de til å bli engasjerte mennesker som tar ansvar. Et slikt prosjekt er med på å fremme dette med fred og samarbeid, og er noe som ungdommene tar aktivt inn over seg som en del av en demokratisk forståelse, legger lærer Hanna Marit Aas til.

 

OM ODD FELLOW ORDENEN:

  • Odd Fellow er en internasjonal sammenslutning av mennesker som har forpliktet seg til å følge visse regler og ordninger i sitt medlemskap.
  • Ordenen er åpen for både kvinner og menn.
  • Ordenen vektlegger personlig utvikling og relasjonsbygging mellom mennesker og samfunn.
  • Ordenen driver sosialt og humanitært arbeid i det norske samfunnet.
  • Odd Fellow har finansiert to av redningsskøytene til Redningsselskapet.
  • Odd Fellow-huset i Trondheim ligger i Hørlocks vei 66 på Jakobsli.