Fortjener et skikkelig tennistilbud

NY ARENA: Et kjempeløft for tennis i Trondheim, mener Øystein Glåmseter, styreleder i Lade Tennisarena.

LADE: I februar åpner Lade Tennisarena dørene med fire moderne innendørsbaner. Og alle som vil får lov til å spille.

Av Jan-Are Hansen

– Det er et fantastisk syn, ikke sant?
Øystein Glåmseter, styreleder i Lade Tennisarena, smiler bredt mens han kikker utover banene i den splitter nye hallen. Nede ved den ene grunnlinja driver banemannskap og ferdigstiller underlaget. Stolper og nett har ikke kommet opp ennå, men Glåmseter forsikrer om at anlegget er i rute når Bydelsavisa Strinda er med på befaring noen dager før åpning.

– Det er plass til både store og små baller på Ladesletta med andre ord?

– Absolutt, understreker han.

Har tatt 7 år
Tennissporten har aldri hatt særlig gode kår i fotballhovedstaden Trondheim. Tilbudet har stort sett vært midlertidige plasthaller, ujevne utendørsbaner og provisoriske løsninger på underlag og i haller som er lite egnet for tennis.

– Ta for eksempel en by som Bergen. Den er ikke så mye større enn Trondheim, og der har de vel 14 eller 15 innebaner. Vi er ikke der ennå, men dette er et gigantisk steg i riktig retning, fastslår han

– Det var på høy tid at vi fikk på plass et ordentlig tilbud her også?

– Helt klart, mener Glåmseter. Å få realisert Lade Tennisarena har imidlertid ikke skjedd over natten. Arbeidet startet allerede i 2011, og Glåmseter har vært primus motor gjennom hele prosessen.

– Jeg var med i NTNUI Tennis. På den tiden trente vi i en sliten plasthall ved Strinda videregående. Da det ble klart at den skulle rives, så slo tanken om å få til en permanent arena rot for alvor, forteller Glåmeseter som ble kåret til Årets Ildsjel i Trondheim i 2016.

Det er Trondhjems Tennisklub og NTNUI Tennis med sine totalt 500 medlemmer som eier den nye tennisarenaen.

Gode naboer
Det 6000 kvadratmeter store idrettsanlegget på Ladesletta huser også Trondheim Tae Kwon Do Klubb og Trondheim bordtennisklubb.

– Tennishallen er på 2700 kvadratemter. 500 er fellesarealer. Resten er eid av de to andre sportene, forklarer Glåmseter mens vi navigerer håndverkere og stillaser på vei mot den andre siden av anlegget.

– Her skal det spilles bordtennis, hever Glåmseter stemmen over en hissig sirkelsag.

– Det er plass til opptil 20 bord. Det er ikke bare tennis som skal flytte inn i flotte lokaler, forklarer han.
Aktivitetene i andre etasje er adskillig mer nærgående enn på bakkenivå.

– Tae Kwon Do ligger litt foran oss i løypa. Arealene deres er så godt som ferdig. De har vel allerede begynt å trene her, sier han og titter inn i den største salen.

– Temmelig forskjellige disipliner, men dere har fått med gode naboer?

– Absolutt. Underveis i planleggingen av tennisarenaen var nemlig flere idrettsaktører involvert.

– Det var til og med planer om en stor innendørs skytebane en stund. At det til slutt ble kampsport og bordtennis som ble med oss, er utelukkende positivt, sier Glåmseter til Bydelsavisa Strinda.

80 millioner
Det er Hugaas Entreprenør AS som er utbygger. Totalt har anlegget kostet litt i underkant av 80 millioner kroner. Finansieringen av det nye bygget har vært firedelt: cirka 20 millioner er kommunalt tilskudd, samlede spillemidler ligger på rundt 20 milloner, 16 millioner er momskompensasjon og den siste biten av puslespillet er et lån på 24 milloner.

– Før all den økonomiske støtten er utbetalt i løpet av de 2-3 neste årene, vil lånet være på omlagt 50 millioner. Det vil være den tyngste perioden for idrettsklubbene å drifte anlegget. Her kunne vi ønsket oss at kommunen hadde forskuttert støttemidlene slik at klubbene ikke må øke prisene ut til medlemmene, legger han til.

Beste tomta i byen
Gravemaskinene inntok Ladesletta i mars i fjor.

– Jeg synes egentlig det har gått utrolig fort, smiler ildsjelen. Prosessen forut for det første spadetaket tok imidlertid nesten sju år. – Sånn er det bare. Det er mange bevegelige deler som må være på plass før man kan sette i gang med digert prosjekt som dette.

– Hvordan har samarbeidet med kommunen vært?

– Jeg synes det har vært bra. Både rådmannen og politikerne har vært lydhøre og smidige hele veien.

– Du er fornøyd med lokaliseringen her på Ladesletta?
Glåmseter lyser opp.
– For å si det veldig enkelt – vi kunne rett og slett ikke fått et bedre sted for tennisen i Trondheim. Jeg vil også legge til at det er planlagt fire utendørsbaner vegg i vegg med hallen.

Alle får spille
De årlige driftskostnadene for Lade Tennisarena er estimert til i 1, 8 millioner kroner. Inntekter fra baneutleie skal dekke brorparten av disse.

– Banene kommer til å være tilgjengelige fra 7 til 23 hver dag, og alle som har lyst til å prøve seg har lov. Da snakker vi alt fra privatpersoner til bedrifter, forklarer Glåmseter som legger til at å booke bane kan gjøres veldig enkelt på nett.

– Man går inn på nettsiden vår ladetennisarena.no og sjekker når det er ledig tid, deretter reserverer man bane, sier han.

– Kostbart?

– I kjernetiden fra klokken 16-22 er det noe dyrere å leie bane. Prisnivået ligger mellom 120 til 400 kroner i timen. Det er også mulig å leie bane med instruktør fra klubbene , forteller han. Det er i tillegg planlagt turneringer i hallen. Både på lokalt og nasjonalt nivå.

– Det har Trondheim aldri hatt fasiliteter til før. Den første turneringen er allerede 23. til 25. februar. Da arrangerer vi regionsmesterskap for klubbene i Trøndelag og alle er hjertelig velkomne. Gratis inngang er det også.

Et kjempeløft
Norge har ikke produsert voldsomt mange tennisspillere på internasjonalt nivå gjennom tidene.

– Kanskje fostres det en framtidig Wimbledon-vinner her?
Styrelederen smiler godt.

– Vel, det er langt fram dit. Men at Lade Tennisarena er et kjempeløft for sporten i Trondheim, er det absolutt ingen tvil om, avslutter Glåmseter.