KURS I 3D-PRINTING PÅ BIBLIOTEKET

SAUPSTAD: I januar er det bøker om trening, mat og helse som er mest utlånt på biblioteket, men biblioteket selv har nyttårsforsett om å lære kundene sine å programmere.

Tekst og foto: Elise Gull Askim

Folkebiblioteket på Heimdal er et lite bibliotek, men med stor utvikling. Veronica Talgø jobber som bibliotekar både på Heimdal og i sentrum. Hun forteller at i 2017 var “Arv og Miljø” av Vigdis Hjort en ekstremt populær bok. På andreplass kom “Tørst” av Jo Nesbø. Blant forfattere var det igjen Vigdis Hjort som var en av de populære. –Etter at hennes søster, Helga Hjort, kom ut med et motsvar til Vigdis Hjort sin bok, ble det enda mer populært å låne hennes bøker, forteller Talgø.

Når det gjelder bøker for barn og unge forteller Talgø at dagbokromaner var en sterkt voksende sjanger i 2017. –Bøker som en Pingles dagbok, Dustedagboka og Max Uflaks var mye lånt. En sjanger som har falt i popularitet er vampyrbøker, som også tidligere har vært mye utlånt.

Meråpne biblioteker
Talgø forteller at noe av det største som skjer i 2018 er «meråpne biblioteker». Det vil si at alle filialene til Trondheim Folkebibliotek blir meråpne. –Lånerne våre kan få tilgang til biblioteket utenom åpningstid ved å skriv under en kontrakt på hjemmesidene våre. Da blir lånekortet deres også et nøkkelkort.

De har allerede startet ordningen. -Det er mange studenter som benytter seg av dette. I tillegg er det flere familier på søndager som kommer på biblioteket for å lese og hygge seg, forteller Talgø. –I 2017 hadde vi flere arrangementer for barn, og noen for voksne. Det skal vi fortsette med i 2018, sier Talgø. Hun legger til at det er noe hun og resten av de ansatte gleder seg veldig til.

Har fått 3D-printer
3D-printere har vært det nye store innen teknologi de siste årene. Nå har biblioteket på Heimdal fått 3D-printer. –Printeren står ute i biblioteket og kan brukes av publikum. Det skal også være et verksted hos oss i februar der man kan lære mer om 3D-printing, sier Talgø. Ingunn Tanem er også bibliotekar på Heimdal bibliotek. Hun viser 3D-printeren som står like ved de vanlige printerne. –

Vi ønsker at folk skal lære seg å programmere, vi ønsker ikke at man bare skal lage noe bare for å gjøre det, forklarer hun. Så langt har de laget et dinosaurhode, som ifølge Tanem tok lang tid å lage, og en liten ugle som er mer i den skalaen kundene kan lage modeller i. –3D-maskinene kan bli brukt til å fikse ting, er for eksempel håndtaket til kjøleskapet ødelagt hadde det vært fint å kunne printe ut et nytt.

Gjenbruk ligger i bibliotekets grunnverdi, forklarer Tanem. Hun ler og legger til at hun kunne ønske den kunne lage sjokolade også.

LESEGLADE Pia Falch med sin sønn Henrik er flittige brukere av biblioteket. De besøker biblioteket cirka én gang i måneden, og finner mange bøker å ta med hjem hver gang.

Leselyst for barn
På barneavdelingen sitter Pia Falch sammen med sønnen sin Henrik. De har nettopp levert bøker de har lånt. Nå har de et handlenett fult av bøker til neste gang. Henrik blar i en bok han har valgt selv. Den heter «Fiffige oppfinnelser gjennom tidene». Når han blir stor, vil han bli oppfinner eller brannmann.

De har også lånt en bok av Haakon Lie, «Hva ville dyrene hatt som jobb?» heter den. Henrik peker på en grevling på forsiden av boka. –Hvorfor har han på sånn hjelm? Spør han, Pia svarer at det er fordi grevlingen jobber på en byggeplass. –Henrik liker bøker med mange detaljer, helst utforske- og letebøker. Han stiller mange spørsmål og liker detaljerte bilder, forklarer Falch.

Pia Falch har benyttet seg av folkebiblioteket på Heimdal fra hun selv var barn og hennes mor tok henne med. –Jeg har alltid gått her og synes det er et fint bibliotek, forklarer hun. Hun legger til at hun synes det er flott å ha et slikt bibliotek i nærområdet. Hun og Henrik er på biblioteket cirka én gang i måneden, og finner mange bøker å ta med hjem hver gang.